Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

La mort de Jaume I

Jaume I va morir el 27 de juliol de 1276. Tot i la seua voluntat de deixar memòria dels seues fets, és evident que no va poder redactar les notícies de la seua pròpia mort i que ens han arribat, amb lleugeríssimes variants, en diferents manuscrits del seu Llibre dels Fets. El monarca, sentint-se malalt i trobant-se a Alzira, vila que feia pocs anys ell mateix havia conquistat, se´ns mostra com un home «tranquil» davant la mort. Així, dóna consells a l'hereu, Pere; analitza la situació del país i considera la presència del fill tan necessària en terres valencianes, que no vol que isca d'ací -si ell mor-, per portar el cos a Poblet. I arriba a assenyalar l´església de Santa Maria d´Alzira o la Seu de València -on efectivament va estar- com a llocs idonis per ser soterrat. S´encomana a Jesucrist i a la Mare de Déu i renuncia al poder reial, en favor del fill, en presència dels prohoms que l´acompanyen, en una escena que cal situar a la vora del Xúquer, en una de les cases que el rei tenia. Finalment, pren l´hàbit de monjo del Cister i veu marxar al seu hereu a lluitar a la guerra contra els moros, amb llàgrimes als ulls.

La Crònica diu, després: «com nós haguéssem en cor de anar a Poblet e de servir la Mare de Déu en aquell logar de Poblet, e fóssem ja partits de Algezira e fóssem en València, a nós isqué la malaltia. E plach a nostre Senyor que no complíssem lo dit viatge que fer volíem». I més avall, el continuador del Llibre... -segurament el bisbe Jaume Sarroca, fill natural del rei-, ja no s´atreveix a continuar més la ficció i l´estil reial, i anota: «E aquí en València, en l´any de MCCLXXVI, sexto kalendas augusti, lo noble en Jacme, per la gràcia de Déu rey d´Aragó e de Mallorques e de València, comte de Barchinona e d´Urgell, senyor de Muntpesler passà d´aquest segle. Cuius anima per misericordiam Dei sine fine requiescat in pace. Amen».

Jaume I, de camí entre Alzira i València, morí, i molt possiblement on una creu -que no ha estat mai senyal de terme- s´encarrega de recordar-ho. Altrament, no tindria cap sentit. La Creu Coberta d´Alzira, tradicionalment es considera el lloc on el rei Jaume morí. Ara es troba enfonsada per les carreteres que li passen a la vora i sense massa dignificació. La creu del rei en Jaume agonitza lentament, esperant potser una riuada que se l'emporte. Tot i que, potser, és arribada l'hora que això canvie i aquell lloc venerat per la tradició siga de nou un emblema per als valencians.

Compartir el artículo

stats