La setmana passada vaig participar a un interessant debat sobre contaminació lumínica en el programa de ràdio Al ras d´À Punt. Este tipus de contaminació ha estat durant molt de temps en un segon si no tercer plànol de l´agenda política. Unes altres com l´atmosfèrica han ocupat més portades de diaris. Cada volta més però, este tema està en auge. Malauradament, València en els últims anys ha sigut coneguda per ser la capital europea de la contaminació lumínica, amb un consum energètic elevadíssim.

L´anterior govern del Partit Popular va inundar els carrers de fanals, amb la falsa premissa que una ciutat sobreil·luminada era segura. De fet, l´anterior regidor d´enllumenat arribà a afirmar en premsa que no és que València estiguera sobreil·luminada, és que la resta de ciutats estaven obscures. Em recorda un poc a l´acudit sobre l´home que va en sentit contrari en l´autopista i es pregunta: «Per què tot el món va en sentit contrari?». L´associació entre seguretat i sobreil·luminació no està documentada en cap estudi seriós, va ser una aposta absurda i molt sospitosa, que ha provocat una despesa estratosfèrica de diners en factura energètica, a més d´una inversió en fanals elevadíssima, molt d´ells caríssims per ser ornamentals i d´estil molt clàssic. Front a la desmesura, hem de posar trellat i aplicar criteris de sostenibilitat. Està molt bé signar el Pacte d´Alcaldes pel Clima i l´Energia, com va fer l´anterior alcaldessa. Però el que sí ja és el súmmum és esta cosa revolucionària d´aplicar els compromisos. I és el govern de la Nau qui ho està fent, en este i en altres temes com la mobilitat sostenible.

Per això, València ja duu tres anys aplicant criteris de sostenibilitat i de reducció de la il·luminació a la nostra ciutat. Hem apagat milers de punts de llum a la nostra ciutat per innecessaris. A més a més, quan acabe este mandat haurem invertit més de 10 milions d´euros en fer la transició a una il·luminació correcta. Amb dos crèdits que ens ha concedit l´Institut per a la Diversificació i Estalvi de l´Energia (IDAE) i amb recursos propis hem canviat o canviarem totes les lluminàries poc eficients -i que a més, com el cas del model que es pot veure a Blasco Ibáñez o els fanals de bola als jardins, emeten cap a l´hemisferi superior de la lluminària-, per models que només emetran llum cap a la vorera i la calçada, deixant que els veïns i veïnes d´eixos carrers i avingudes puguen descansar a la nit d´estiu amb les finestres obertes. Evitant per tant l´ús tan massiu de l´aire condicionat per la nit, i per tant reduint la factura energètica de les famílies.

En definitiva, la lluita contra la contaminació lumínica i la despesa energètica desorbitada serà una de les contribucions més importants que pot fer la nostra ciutat contra el canvi climàtic, a favor d´un cel nocturn lliure de llum i a favor del benestar dels nostres veïns i veïnes. I això és complir els nostres compromisos.