Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Esgotant el planeta Terra

El passat dia 1 d'agost va ser el «dia de l'Excés de la Terra» perquè eixe era el moment que, s'esgotaven tots els recursos que el nostre planeta pot generar en tot un any. És a dir, aquest 1 d'agost passat és la data que la demanda que fa la humanitat a la natura per a l'any 2018, ha començat a superar allò que els ecosistemes del nostre planeta poden produir i regenerar en tot aquest any. Aquesta informació l'ha transmesa Global Footprint Network, una organització capdavantera en investigacions per mesurar els recursos de que disposa la Terra i, alhora, calcular l'impacte de les activitats humanes sobre el nostre planeta, que és el que anomenem empremta ecològica.

Tots sabem que el nostre planeta Terra, té uns límits i per tant la seua capacitat de producció i de regeneració de recursos i d'absorció de residus, també és limitada. Si consumim o destruïm més del que la Terra pot produir i regenerar, com és el cas actual, ens trobem en dèficit ecològic.

L'empremta ecològica sol mesurar-se en hectàrees i és la superfície que es necessita per produir tot allò que consumim (agricultura, ramaderia, pesca, combustibles fòsils, boscs, materials per a la construcció, lloc per a les infraestructures i els habitatges, vegetals per capturar el carboni...) Doncs bé, actualment, a nivell global, els éssers humans necessitem la superficie d'una Terra i mitja per produir tot allò que consumim i gastem. Però és evident que no tots els països consumeixen el mateix . Els de major empremta ecològica del món són els Emirats Àrabs i Qatar. Si tots els habitants del món consumírem tant com els habitants d'aquests països, necessitaríem més de cinc planetes Terra per a poder viure. Espanya està en el lloc que fa dèneu i si tots en la Terra visqueren com els espanyols, necessitaríem 2'1 planetes Terra.

Però, com és possible que gastem més del que produïm sense que s'hi haja esgotat tot? la raó és que l'empremta ecològica no ha sigut la mateixa al llarg de la història. Gastar més del que produïm és un fet que s'ha produït a partir dels anys 70 del segle XX. Als anys 60 la humanitat usava els recursos de tres quartes parts del planeta . És a dir, fins aquells moments i des de l'inici de la humanitat, en la Terra es produïa més del que es gastava i això generava, com si diguérem, uns remanents que són els que ara estem gastant. Però aquests remanents van minvant i si continua la tendència actual amb l'esgotament dels mateixos i el creixement dels deutes ecològics, la situació esdevé molt preocupant.

Tanmateix, segons Global Footprint Network, es pot revertir la situació si consumim menys, i retardem en 5 dies cada l'any la data de l'Excés de la Terra. Si fora així, l'any 2050 ja es necessitarien els recursos de menys d'un planeta. A què esperem per consumir menys i millor?

Compartir el artículo

stats