Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Concòrdia nostra

Als pobles de Montellà i Martinet, al Pirineu català de La Cerdanya, uns búnquers ara en ús exclusivament didàctic recorden l´aïllament a què semblava que estaria destinada la dictadura de Franco una vegada derrotades les forces de l´Eix (Hitler, Mussolini) que tant van fer per l´aixecament i sosteniment militar contra la República. Aquella obsoleta línia P, o la Maginot peninsular, que volia conformar tota una xarxa defensiva al llarg del Pirineus, era un sistema per a protegir-se de la democràcia.

Els búnquers començaren a construir-se a l´any 40, les obres s´aturaren el 48, s´abandonaren l´any 68, quan les democràcies occidentals havien demostrat de feia temps la seua iniquitat, i s´hi tornà a reprendre una breu activitat militar durant el primer govern de Felipe González. Aquell espai de la paranoia franquista, abonada per una mentalitat castrense i religiosa homogènia, tornava a ressorgir en democràcia amb el silenci de la nostra còmoda ignorància. No és pas un fet anecdòtic. Guus Hiddink ja advertí al públic de Mestalla, exemple (no l´únic) de convivència amb grups d´ultradreta tan enamorats dels seus «colors», que la creu gammada no és un simple element decoratiu.

A hores d´ara, l´exhumació del cos del dictador i l´espai de memòria que el seu mausoleu ha d´acollir (oxímoron, per altra banda, indigest) ha provocat noves exaltacions en els partits de dreta. No és el moment, no és pas prioritari i desperta l´odi, paraula només utilitzada per qui el fomenta.

És el discurs de sempre per postergar un rescabalament de justícia. Que Alacant fos el final tràgic de milers de refugiats, que el cementeri de Paterna fos conegut pel «paredón» d´Espanya, no ha d´incordiar una societat que es vol adotzenada i un turisme que dorm tranquil, ¿que no és millor construir un hotel de luxe al Camp de la Bota, prop de Barcelona, on van ser executats centenars de presos polítics?

És el discurs, en definitiva, que permet ressorgir grups paramilitars que, a l´empar de la ignorància vessada sobre tots nosaltres, tornen a engreixar atifells ja utilitzats contra Joan Fuster i dels quals ningú mai no en va tenir constància. Part de la cúpul·la de l´exèrcit es neguiteja; l´Església no fa comentaris sobre la creu que vigila Madrid. Massa balconades de grans ciutats valencianes ostenten una bandera que angunieja. «Concòrdia nostra», pronuncieu amb o tancada. Continuen els búnquers.

Compartir el artículo

stats