Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Plataforma: "Cuidem Benimaclet"

Segurament, la major part de persones de València de més de 55 o 60 anys, recorden que en els seus temps joves, només passar a l'altra banda del riu apareixia el paisatge d'horta viva: els camps verds com una amplíssima catifa formada per les collites del moment que arribaven fins la ratlla de l'horitzó. Les séquies per on circulava l'aigua els dies de tanda i amb l'olor a terra mullada perfumava l'ambient mentre alguna granota que raucava hi prenia el bany. I hi havia les alqueries i cases de llaurador amb alguna morera plantada i espais amb flors. I, sobretot, hi havia la feina dura de la gent del camp.

Amb el pas del temps l'espai d'horta va minvar per donar pas a altres usos. Però va ser a partir del PGOU del 1988, quan s'iniciava la bambolla urbanística i s'establia un sistema especulatiu que va fer que molts camps substituïren collites per màquines, amb l'oposició d'una part de la ciutadania. Eren els anys de lluita en la Punta, en Campanar, en Benimaclet... I al meu pensament em ve el record d'un notícia de març de 2001: «Un grup de deu persones romanen encadenades en la pala d'una màquina constructora a l'Horta de Benimaclet per manifestar la seua oposició a les obres de la Ronda Nord en el tram que afecta esta zona de l'horta de València».

Si aquests records han sorgit ara de la meua memòria és perquè m'he assabentat de la creació de la plataforma «Cuidem Benimaclet» formada per veïnat, col·lectius i associacions d'aquest barri. I l'objectiu que plantegen és la necessitat de lluitar contra els nous interessos especulatius del Programa d´Actuació Integrada (PAI) de Benimaclet. Un projecte que té l'origen l'any 1988, amb la pretensió d´urbanitzar 176.000 metres quadrats d´una zona agrícola i d´alqueries tradicionals. Durant aquests 30 anys hi ha hagut per a la zona plans urbanístics que no s'han dut a termini. Però en l'actualitat estan reprenent-se nous projectes especulatius i el PAI de Benimaclet podria executar-se per Metrovacesa, amb la construcció de 600 vivendes.

La resposta per part de «Cuidem Benimaclet» és clara i ben estudiada. D'una banda al·ludint a l'existència en València de 50.000 habitatges buits. Per aquesta raó, diuen, no calen més vivendes en la zona, que ja està prou saturada.

D'altra banda la plataforma ja ha presentat a l'Ajuntament una proposta de desclassificació del Sòl Urbanitzable Programat a Sòl No Urbanitzable, un procediment que ja ha donat resultat en altres llocs. I a més d'altres arguments, «Cuidem Benimaclet» també reivindica la recuperació de l´Horta i de totes les zones verdes, «perquè són una barrera natural de la Ronda Nord, combaten la calor i afavoreixen el drenatge natural».

Esperem que en aquesta ocasió no hi haja que encadenar-se a cap màquina constructora.

Compartir el artículo

stats