Com a preàmbul de la Fira i Festes de Gandia d'enguany, ja es pot visitar a la Casa de Cultura Marqués González de Quirós la magnífica exposició «Obra recent» de l'artista alcoià Antoni Miró, amb una sel·lecció de més de cinquanta obres corresponents als treballs que ha portat a terme en els darrers quinze anys. Si donem una ullada al seu art, ens adonarem de seguida que Miró és un excel·lent observador de la realitat quotidiana i que té un ferm compromís amb la societat. Per això, ens projecta un món de contrastos en els quals està present la pobresa, l´art del carrer i la seua mercantilització als museus, els moviments socials o la denúncia a les guerres i les injustícies.

Així, esta nova oportunitat que tenim a Gandia de gaudir d´Antoni Miró serveix per a reafirmar-nos com a ciutat que aposta per la cultura; com a ciutat que s´enorgulleix dels artistes valencians, els respecta i els admira; i com a Capital Cultural Valenciana (sempre serem la primera Capital Cultural Valenciana de la història).

I a més, aconseguim el repte d´acollir pràcticament de manera ininterrompuda exposicions d'alt nivell a Gandia. Amb esta mostra no sols donem continuïtat a la gran qualitat de la seua predecessora «Memòria de la Modernitat» (amb obres d'artistes valencians de la talla de Sorolla, Pinazo o Benlliure, la qual ha rebut més de 15.000 visites), sinó també podríem dir que és el colofó d´un gran any cultural abans de la Fira i Festes.

La recuperació de la gestió pública del Teatre Serrano (que durant la Fira acollirà els muntatges teatrals, «Concerto en tempo d´humore», «Hablar por hablar» o «La jaula de las locas», a més de l'actuació del mag Lari), la reobertura del Museu de les Clarisses (després de nombrosos entrebancs) o l´aprofitament de la Sala de Dones de l´Antic Hospital de Sant Marc com a sala d´exposicions temporals i la inauguració de l´Espai Telles en el mateix recinte, són algunes de les fites més importants. Sense oblidar la consolidació del festival internacional Cortoons; el Borja Port Art, el Polisònic, el Marquesa Concerts, l'exposició de "la Caixa" o el Cine Pot al Palau Ducal que han tingut lloc este estiu i un llarg etcètera d'actes culturals que es programen durant tot l'any, els quals desembocaran en una Fira i Festes que vessarà cultura i art pels quatre costats. Un exemple clar és el Festival de les Arts al Carrer, enguany més internacional, amb companyies de Bèlgica, Itàlia, Argentina, Brasil i França. Amb este festival convidem a la gent a eixir al carrer i deixar-se sorprendre's amb espectacles totalment gratuïts. És a dir, una altra manera de democratitzar la cultura.

Amb l'espectacle inaugural «Sol Bémol», de la companyia D´Irque & Fien de Bèlgica; la intervenció «Els irreals» de França, el cap de cartell de Vetusta Morla; les actuacions de Zoo, Rayden o Bajoqueta Rock; l'espectacular orquestra Panorama, puntera a tota Espanya; o la novetat del Territori Borja a la plaça de l'Escola Pia, amb la participació de les poblacions vinculades a la família valenciana més universal (per citar tan sols alguns trets), es conforma una Fira i Festes plural i carregada d'activitats. Ja sabeu que per als que som gandians, tot acaba i tot comença a la Fira. I amb les creacions artístiques d´Antoni Miró obrim possiblement la millor finestra de l´oferta cultural de les nostres festes patronals, on volem mostrar les nostres tradicions, la nostra història, la nostra identitat com a poble i els nostres valors.

No exagerem si diem que és un luxe disposar d'esta exposició a la nostra ciutat, la qual, sens dubte, suposarà un vertader punt d´atracció per als turistes i visitants en general. És un luxe, comptar, hui i sempre, amb un activista cultural que ha lluitat per la dignificació i democratització de l'art i de la nostra cultura. I és un luxe, que Antoni Miró ens captive amb el seu realisme inquietant. Animem a tota la ciutadania a gaudir i a somiar amb l´art d´Antoni Miró mitjançant esta exposició que prestigia la nostra ciutat.