Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Va de bo

La Generalitat i el trinquet de Pelayo

La Generalitat commemora els seus sis-cents anys de vida. Pelayo és prou més jove i no obstant això és el recinte esportiu en ús continuat més antic d'Europa. Només l'esferisterio d'Alba, en el Piemont italià ho supera en uns pocs anys, però aquell ja està tancat i no sabem si de forma definitiva. Abans de Pelayo va haver-hi molts trinquets a València; després d'ell, uns quants, però només l'alçat a l'agost de 1868, vespres de la denominada Gloriosa Revolució es manté en peu i disposat a celebrar com toca eixe aniversari. Amb l'ajuda de la Generalitat i de la Diputació de València s'afronten diversos actes centrals, tots encarats a ressaltar la presència d'este trinquet en l'esdevindre de la Història moderna de l'esport valencià.

L'exposició Faixa Roja Faixa Blava ja pot contemplar-se en les seues lloses. Es tracta d'una ambiciosa obra que arreplega tot allò que qualsevol interessat en les coses de la pilota estiga disposat a conéixer. A més d'eixa exposició , el 2 d'octubre, a hora vespertina, es procedirà a la presentació del còmic dedicat a la figura de Paco Cabanes El Genovés, quan ja estiga exposada una exposició fotogràfica de Xema Rodríguez. El dissabte dia 6 es jugarà un gran festival que inclou esport adaptat a la pilota, raspall femení i la partida que decidix el tercer i quart llocs del Trofeu 600 Aniversari de la Generalitat. Este intens programa es tanca en la matinal del diumenge amb la final del torneig que estarà precedida d'una desfilada en carrosses dels jugadors participants, desde la porta de l' Ajuntament amb figurants vestits de l'època de mitjan del segle XIX.

Tota una novetat en este esport i que imita la festa de la final de la pilota frisona. Als jugadors els acompanyarà una banda de música valenciana. En els moments previs a la disputa de la final prevista per a les 11,30 hores, s'entregarà a Paco Cabanes El Genovés la medalla d'or del trinquet, rodejat d'un elenc de figures històriques. Els actes de commemoració es prolongaran en els mesos d'octubre i novembre amb la presentació d'un llibre que arreplega la història del trinquet, elaborat per Recaredo i Víctor Agulló i la presentació d'una aplicació per a mòbils d'un joc de pilota pensat per a la difusió d'este esport en l'àmbit escolar.

Tota una sèrie d'activitats que pretenen dignificar el conjunt d'este esport aprofitant que el seu trinquet més emblemàtic complix segle i mig de vida. Pelayo es convertix, gràcies al mecenes José Luis López, en l'instrument que ressalta la importància històrica i cultural de la pilota valenciana.

Compartir el artículo

stats