La constitució del Govern del Botànic ha suposat un canvi profund en la realitat política, social i econòmica del País Valencià, una necessària regeneració després de vint anys de governs conservadors que ens havien portat a una situació insostenible, marcada per la ruïna econòmica i per una corrupció sistèmica que soscavava els fonaments de la nostra democràcia i de la nostra convivència. Els valencians i les valencianes havien perdut totalment la confiança en un govern que havia perdut dia a dia, titular a titular, la credibilitat i la legitimitat. Una Generalitat entregada a les polítiques recentralitzadores del PP, que empobria la gent i que a més protagonitzava les pàgines més negres dels mitjans de comunicació per a vergonya del nostre poble.

Les polítiques desenvolupades per la Generalitat nascuda de les darreres eleccions estan responent de manera efectiva a modificar substancialment els factors que determinaven la situació creada pels governs anteriors i fins i tot podríem afirmar que està corregint alguns dels prejudicis i complexos que s´arrosseguen des de la mateixa constitució de l´actual sistema autonòmic: per primera vegada en la nostra història recent el poble valencià s´expressa institucionalment en defensa dels seus drets front a les polítiques d´infrafinançament i discriminació en les inversions de l´Estat.

La Govern del Botànic ha generat de nou la confiança dels valencians i de les valencianes en les seues institucions amb una gestió fonamentada en la participació i la transparència, ha desenvolupat polítiques d´igualtat que ens conduïxen a una societat més justa i ha defensat com mai ho havia fet cap govern anterior els drets polítics, socials i econòmics del poble valencià. Només en tres anys ha aconseguit un canvi clar i nítid en favor de les persones, que no sols veuen este canvi a nivell institucional, sinó també en la millora del seu benestar, gràcies a una recuperació econòmica que està generant milers de nous llocs de treball. El País Valencià es recupera de la crisi i està posant les bases necessàries per canviar el seu model de creixement.

Esta profunda transformació necessita més temps per a la seua consolidació, queden encara per concloure molts projectes que una administració congestionada no ha pogut tirar endavant, s´ha fet molt i queda encara molt per fer en un País que partia de la degradació a què l´havia abocat el PP. No tenim cap dubte que el poble valencià necessita i espera que les polítiques del Botànic puguen créixer en els pròxims anys, i que així serà.

I per tant cal que els responsables del canvi revisen i analitzen les claus de l´èxit, des de la humilitat i des de la coherència, perquè el canvi puga tenir continuïtat almenys en la propera legislatura. I sens dubte una gran part del canvi correspon a Compromís, a una nova forma de fer política basada en la participació i en un concepte molt avançat de la democràcia, tant com a model social com a model organitzatiu. Els valencians i les valencianes han vist en Compromís l´esperança i la solució, i els resultats electorals així ho van demostrar, situant la coalició quasi al mateix nivell que un partit tan assentat i tradicional com el socialista.

Compromís era el canvi, l´aire nou, les ganes i l´empenta, ho era i ho és, i ho serà gràcies entre altres coses a les persones que integren la coalició i que han sabut fer de la diversitat la seua força, persones de llarga militància o nouvingudes, impulsades per la necessitat de desterrar la vella política. De fet la majoria de les persones que s´han sumat a Compromís ho han fet directament a la coalició sense integrar-se en cap dels partits fundadors, i esperen com ho espera moltíssima gent que Compromís es consolide com a projecte polític estable sense perdre la seua identitat, coralitat i pluralitat com a paradigma de la nova política. És per això que cal activar tots els mecanismes de la nova política per evitar caure en els errors dels partits tradicionals, especialment els mecanismes de participació que permeten decidir a totes les persones que conformen la coalició, de baix cap a dalt. El debat intern i la democràcia participativa que permet prendre decisions de manera corresponsable és un acte de valentia que reforça Compromís i garanteix que no sols va a conformar el pròxim govern, sinó que a més el va a liderar. La convocatòria del Consell General de Compromís és la primera cita que ens portarà a reforçar-nos com a projecte i el primer pas cap a la Presidència de la Generalitat.