Cada 9 d´Octubre, el poble valencià fa una crida a celebrar-se des de l´emotivitat que significa tindre una història compartida i, alhora, assumint els reptes de present i de futur que tenim per davant. La simbologia no seria res si no se la revestira d´uns valors, i quan cada 9 d´Octubre la Reial Senyera abaixa de l´Ajuntament i sona la Marxa de la Ciutat, estem assistint al reconeixement mutu que ens fem com a valencians i valencianes. Això significa retrobar-nos amb les nostres arrels, parar-nos a reflexionar sobre la nostra identitat i, també, valorar la pluralitat que ens enriqueix com a societat.

Per a la ciutat de València no és cap novetat, en termes històrics, la diversitat. Hem sigut i som ciutat de riu i de mar; d´horta, de comerç i de port. I això ha significat al llarg dels segles acollir civilitzacions, llengües, tradicions i costums diferents. I hui dia continua sent així. No és estrany en la nostra ciutat vore persones amb tons de pell diversos, escoltar llengües distintes, o parlar amb gent amb diferents òptiques de la vida. Eixa és la nostra riquesa: la pluralitat que, quan s´uneix, és imparable.

Per això, des del respecte a la diversitat i a la pluralitat que ens caracteritza com a poble, en este 9 d´Octubre, a banda de celebrar-nos en la festivitat des de la convivència i el respecte mutu, cal també reivindicar-nos. El que som i el que volem ser. Som una societat dinàmica, emprenedora, treballadora, que aposta per la innovació i està oberta al món. I volem ser encara molt més potents, competitius, sense deixar de ser com som. Però això només es pot aconseguir unint esforços. Eixe és el sentit d´una jornada que ha de ser per a tots i totes: unir-nos en allò que ens retroba, deixant de banda conflictes interessats que no ens permetrien traçar un full de ruta de la veritable agenda de necessitats en clau valenciana.

Des de l´Ajuntament treballem de valent per a fer de la nostra una ciutat cada dia millor, i que el benestar s´estenga a tots els barris i no es quede en nuclis privilegiats. Això només és possible amb una gestió responsable que enguany ens permetrà eixir del Pla d´Ajust del Ministeri d´Hisenda, gràcies a la reducció de deute que hem aconseguit, i al correcte termini en què ara paguem als proveïdors. Així, preveiem acabar 2018 amb un deute municipal de 446 milions d´euros, que no és poc, però que representa haver reduït fins a la meitat la màxima cota històrica de deute heretat dels anteriors gestors.

Explique açò perquè una administració responsable és aquella que fa els seus deures, però alhora exigeix el que li pertoca per a la seua ciutadania. I en este 9 d´Octubre, com deia, cal unir esforços per a reivindicar les infraestructures bàsiques i les inversions necessàries. Institucions públiques i entitats socials hem d´anar de la mà, amb fortalesa, per a exigir d´una vegada per totes el soterrament del tren que permeta el pas del Corredor Mediterrani per la nostra ciutat. Hem de ser conscients també de la importància de cosir la ciutat amb el soterrament de les vies que encara a dia de hui parteixen la ciutat en dos. Hem de ser ferms quan reivindiquem la condonació d´un deute que mai hauríem d´haver adquirit, com és el de la Marina de València, arran de la celebració de la Copa d´Amèrica, i que s´hauria d´haver resolt tal i com s´ha fet amb altres ciutats com Barcelona, Sevilla o Saragossa, quan el Govern central va assumir el cost d´esdeveniments internacionals com van ser les Olimpíades o les Expos. Volem vore sobre el paper pressupostari la línia destinada a recolzar el transport metropolità de València, i instem a uns nivells d´inversió adequats per a les infraestructures culturals de primer ordre amb què compta la nostra ciutat.

Perquè si nosaltres fem els deures de manera responsable, és de justícia que hi haja una coresponsabilitat de la resta d´administracions. Això és reivindicar societat del benestar, això és exigir qualitat de vida per a la nostra ciutadania. Això és, en definitiva, el que tots junts i juntes, a una veu, hem d´expressar en este 9 d´Octubre. Des de la pluralitat que caracteritza el poble valencià, unim esforços per a ser imparables.

Valencians, valencianes, feliç 9 d´Octubre. Visca València.