En 2002, el president Luiz Inácio Lula dóna Silva, en la primera entrevista concedida després de confirmar-se la seua elecció, va dir que Brasil estava canviant com a país i, el que era més important, és que "l´esperança va véncer a la por, perquè Brasil va canviar sense por de ser feliç".

Lamentablement, Brasil, una nació que gràcies als governs del PT estava vivint un procés d´èxits en la justícia social, l´equitat i els drets humans, es va convertir en el centre dels atacs de les forces neoliberals i conservadores. Aquestes forces es van construir amb l´aliança del poder judiciari, de les esglésies evangèliques pentecostals i dels grans grups de comunicació, que no permetrien, amb la millora de les condicions laborals i de vida de la classe treballadora es tocaren els seus privilegis de 500 anys, ni tampoc que Brasil fora un punt de referència per a frenar l´expansió de l´imperialisme, de l´economia nord-americana a Amèrica Llatina i en la resta del món: Mercosur, BRICS, etc.

Després de la victòria democràtica de l´esquerra, va entrar en joc el sembrar la desconfiança i el menyspreu contra el sistema democràtic, i amb això crear l´estat d´opinió favorable a un règim totalitari. Així, després de les campanyes judicials desenvolupades amb l´anomenada operació "Lava Jatol" en què es pretén involucrar al PT en la corrupció, l´escola democràtica és denunciada perquè educa en el pensament crític, en polítiques de gènere, en educació sexual; el dret a ocupar les terres improductives o les vivendes buides és denunciat com un acte de terrorisme; reivindicar els drets de les persones LGBT és fomentar la promiscuïtat; aplicar la llei en les detencions, un acte de debilitat policial, etc.

Jair Bolsonaro, candidat de l´ultradreta, és el producte d´aquestes intencions. Desconegut fins al colp parlamentari contra Dilma Rousseff, en què va dedicar el seu vot al torturador de la Presidenta durant la dictadura civil-militar, va anar guanyant espai mediàtic a través dels seus insults racistes, masclistes i homofòbics, i va provocar l´odi contra la democràcia, precisament gràcies a la impunitat parlamentària.

Les persones demòcrates, per la seua banda, van cometre l´error de no prendre´l prou seriosament, de confiar en l´activitat política tradicional. Els moviments socials, endormiscats amb l´arribada del PT als governs estatals i federal, van deixar molts espais buits que van ser ocupats pel pensament conservador, especialment a través de les esglésies evangèliques pentecostals i la massiva utilització de les "fake news" (notícies falses) en les xarxes socials especialment WhatsApp, Twitter i Facebook.

Ara, després dels resultats de la primera volta electoral, Brasil, que fins fa poc era considerat com una referència per al progrés d´Amèrica Llatina, pot ser ocupat també pel feixisme.

La reacció, encara que pot ser tardana, s´està produint. Partits que fins ara, des de l´extrema esquerra al centre esquerra, es van dedicar a atacar la política petista, estan agrupant-se en un Front d´Unitat en Defensa de la Democràcia i contra el Feixisme.

Precisen de suport de totes les formes possibles: difonent la informació real del que està succeint a Brasil, impulsant adhesions al Front, denunciant la manipulació informativa i la bruta i violenta campanya que estan realitzant Bolsonaro i els seus aliats.

I no ho oblidem, l´ajuda pot ser necessària també després. El feixisme pot eixir victoriós en aquestes eleccions, però finalment eixirà derrotat, si aconseguim que l´esperança torne a véncer a la por.

Intersindical Valenciana, Consell Internacional del Fòrum Mundial d´Educació.