Si Dante Alighieri escrigués hui la Divina Comèdia consideraria l´odi el pitjor dels pecats, i no la traïció. Dante ja no viu, però segur que quan mor un bisbe espanyol l´ix al camí per recitar-li el primer cant del poema: entra a l´infern i deixa tota esperança a la porta perquè has traït les paraules de Jesús «us done un manament nou: que us estimeu els uns als altres tal com jo us he estimat». Au, a les calderes d´en Pere Botero a rostir-te a foc lent per haver finançat la Cope i 13TV: mitjans de difusió que vomiten odi per mantindre unit el ramat, com ja apuntava el britànic Laurence Rees, «és més fàcil unir la gent al voltant de l´odi que al voltant d´una creença positiva».

Fa segles sant Agustí va dir que l´Església era «santa i prostituta»; i tenia raó: ni l´Església ni les putes sotmeten els ingressos a cap control. Les immatriculacions de dubtosa propietat i no pagar IBI ni impostos per donacions proven que tothom és igual als ulls de Déu, però no als d´Hisenda. Si treballes, et paga qui et lloga, però les activitats eclesials i el sou dels capellans no els paguen els creients, sinó tots els ciutadans, catòlics o no. La realitat que s´ha instal·lat en aquest país de rosaris i santcristos és que l´Estat ha de pagar perquè la jerarquia catòlica és incapaç de despertar la solidaritat dels seus fidels. I el que més dol: que a més de patir les repassades inquisitives dels seus minarets mediàtics (Cope i 13TV), els subvencionem via IRPF.

Escoltes certs tertulians i tot seguit et preguntes: serà delicte ser d´esquerres? I qui diu esquerres diu feminista, nacionalista perifèric o partidari del matrimoni igualitari. De bon matí ja s´alcen amb la castanya torta, i amb el cafè i croissant encara a la boca vomiten odi i mala bava. I així fins que arriba la nit. Si algun dia es mosseguen la llengua sense voler, corren perill d´enverinar-se i caldrà portar-los amb urgència a un centre sanitari, i potser fins i tot elevar consulta a l´Institut Nacional de Toxicologia.