Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Les 'antiquitats' de la seu

El Llibre d´Antiquitats de la Seu és un volum amb notícies dels segles XV al XVII, que té una gran vàlua en tant que testimoni per a l´estudi de l´evolució de la llengua al llarg d´aquells segles, i, sodetor, perquè conté una sèrie d´informacions que foren de l´interés dels sus autors. De fet, és obra de diferents mans: fonamentalment, sots-sagristans de la Seu que anaven ampliant el Llibre a mesura que anaven consignant notícies relacionades, sobretot, amb la institució religiosa a la qual representaven, encara que no exclusivament. Pretenien deixar-ne constància per a l´esdevenidor. Per tant, el Libre de Antiquitats caldria incloure´l dins l´anomenada «memorialística», que inclou relacions, llibres de memòries i dietaris, gènere aquest darrer que ha constituït una de les principals manifestacions de la prosa valenciana entre els segles XVI i XIX.

Sobre el Llibre, a hores d´ara encara no sabem qui l´encarregà; o si va ser una iniciativa personal del sots-sagristà Pere Martí -el seu iniciador-, que hauria estat continuada de manera irregular per alguns successors seus. De fet, no degué existir la figura d´un redactor «oficial». Ara bé, sí que gaudí d´un cert caràcter públic, en tant que era custodiat a la sagristia de la Seu i no en un lloc privat. Per altra banda, una característica més del Llibre és la manca de reports referents a la vida privada dels autors. Només Pere Martí dóna algunes informacions sobre la seua persona, però sempre des d´una perspectiva -diguem-ne- «pública». On se centren els diversos autors, és en la descripció de cerimònies religioses, un aspecte en el qual el volum és una font d´informació de primera mà. Açò ens porta a concolure, per tant, que el Libre d´Antiquitats no és un dietari de tall intimista, en què l´autor busca un relatiu protagonisme. El pes del relat recau, en canvi, en els esdeveniments que els diversos autors consideraren «importants» o dignes de ressenyar, però de cap de les manera hom pot constatar -en general- una connexió entre els fets relatats i el periple vital de l´autor que els narrà.

L´obra conté, així, notícies de característiques molt diverses: des d´anotacions sobre les Germanies fons al món de les cerimònies religioses, també hi ha referències a entrades de reis, juraments de virreis, riuades, etc. i d´altres com el casament de Carles V amb Isabel de Portugal, la presa de Tunis, l´expedició de les tropes imperials contra l´Alger; etc.

El Llibre de Antiquitats es conserva en un manuscrit únic, a l´Arxiu de la catedral de València. Ha conegut dues edicions: una del canonge Josep Sanchis Sivera (1926) i una altra del preofessor de la Universitat de València, Joaquim Martí Mestre. Però encara demana una edició divulgativa que el pose en mans dels lectors curiosos, com es mereix.

Compartir el artículo

stats