El mal existeix. I genera por. Potser és portador de terror, perquè les seues conseqüències poden ser inimaginables. Què serà de mi?, o dels meus?€ Ancestralment, s´ha concretitzat en allò que en deien el diable, ésser astut que ens enganya, i ens porta al seu hort. O ens du desgràcies. Revestit de banyes, potes i coa d´animal, tot de roig, com els seductors i embaucadors. A alguns els feia besar el seu cul, osculum infame, com a signe de total rendició. Però els temps del predomini de la religió han passat i ara és el mercat qui domina i imposa els seus símbols i les seues lleis: primacia del mercat, que abomina de tot allò públic per a exalçar allò privat, en un món sense límits per al seu poder i abast, un món globalitzat.

I estes noves lleis i símbols s´han imposat per damunt de qualsevol altra consideració, amb l´etiqueta (real o imaginària) de ser eficients, eficaces, bones, boniques i barates. Millor externalitzar (privatitzar) els servicis de menjador o de neteja o d´escanners i radiografies€ Millor treballar per 3 euros l´hora que no-res€ Millor salvar un banc que salvar els de les preferents, els de les hipoteques, els de... Millor preocupar-me per mi que pel del costat, el migrant, el de cap allà, el diferent. I això implica, si ve al cas, arremetre contra el del costat, el de cap allà, l´immigrant, el diferent (per sexe, religió, llengua...), el qui no siga com jo. S´ha acabat allò que venia anomenant-se políticament correcte. O siga, la tolerància, el respecte al diferent o minoritari, el diàleg, són gilipollades. Sembla que la llei de la selva s´hi haja instal·lat. Encara que ho diuen amb belles paraules: «America first», «America great again», «nosaltres primer», «enrotllar-se amb la bandera», «sólo veo españoles» (sense vore si un és l´Ana Botín, Mario Conde, Eduardo Zaplana... o si són expulsats de la seua casa, enganyats pels bancs, o kelis netejadores d´hotels).

Senyores i senyors, el discurs de l´odi s´ha instal·lat. Atacar el diferent, el minoritari, el dèbil, és el que mola. Perquè són el mal. Amb banyes, potes i coa. Perquè molesten i no cal fer l´esforç de comprendre la seua situació. El mercat global busca acontentar-nos amb el nostre sou rebaixat o congelat; pretén que acceptem que el nostre fill o filla no tinga horitzó laboral per aquí€ Vol que ens traiem la punxa i la clavem a un altre. Vol fer passar per nous herois i sants a Donald Trump, Matteo Salvini, Conde, Rodrigo Rato, Paco Camps i tots els seus altaveus en forma d´Eduardo Inda, Arcadi Espada, Federico Jiménez Losantos€ Sembla que córrega la veu «Visca l´odi!».