Fact checker és un verificador del prestigiós periòdic The Washington Post que ha estat analitzant rigorosament tot el que ha dit el president nord-americà Donald Trump des que va arribar a la Casa Blanca. En 650 dies, Trump ha dit, segons este indicador, 6.420 afirmacions que són falses o enganyoses. Tot i això, la manipulació no li ha valgut perquè els republicans continuen mantenint la majoria en les recents eleccions a la Cambra de Representants dels Estats Units. Encara tenen el Senat, però sembla ser que estes eleccions poden comportar el principi de la fi de Donald Trump. Així ho pronostica l´alt índex de participació i la mobilització que els demòcrates han aconseguit davant les mentides, l´autoritarisme, la demagògia i la xenofòbia de l´actual president republicà.

Caldria incidir en les conseqüències que l´ús de notícies falses en l´era de la coneguda postveritat —paraula de l´any el 2016— té sobre la ciutadania d´arreu del món i l´estímul dels populismes d´extrema dreta que posen l´accent en la xenofòbia, liderats, entre molts altres, per dirigents com el mateix Donald Trump, Matteo Salvini a Itàlia, Viktor Orban a Hongria, Marine Le Pen a França o Jail Bolsonaro a Brasil. El cas de Vladimir Putin a Rússia mereixeria un capítol a part, sens dubte.

Este llenguatge groller, de profundes arrels autoritàries, funciona, com ha dit el professor Jordi Gracia (molt recomanable el llibre En la era de la Posverdad, Ed. Calambur, 2017), com una contrainformació o contramissatge més que purament com una notícia. Desafia la decència i l´expectativa sensata i ben informada, la discreció verbal i el respecte a les diferències, les minories o les vulnerabilitats socials.

Es tracta, per tant, d´una espècie d´alliberament terapèutic d´alguns usuaris de les xarxes per a combatre la petulància de les elits i els seus maniàtics matisos, les equidistàncies, les profilaxis analítiques i els contrapesos argumentals. És a dir, és un alliberament demagògic, de caràcter visceral, que ataca directament els arguments de la raó il·lustrada.

Poca broma amb les fake news, sobretot quan són utilitzades per a enganyar, manipular o contaminar l´opinió pública en benefici dels líders més dèspotes i autoritaris. En l´època d´internet i les xarxes socials, en la qual s´han perdut les referències de prestigi i tothom opina i té oportunitat de dir la seua, per a bé o per a mal, les fake news utilitzades perversament pels populismes d´extrema dreta poden conformar un cercle tòxic de primera magnitud.

Per exemple, a més de les barbaritats que Donald Trump ha dit contra la caravana de migrants que van cap als Estats Units, entre moltes altres mentides, utilitza també una repugnant estratègia per a desqualificar la premsa contrària als seus interessos. Una estratègia que ha copiat un altre xenòfob, Bolsonaro, president del Brasil des de fa pocs dies, que ha declarat la guerra als mitjans de comunicació que són crítics amb la seua política utilitzant les tòxiques notícies falses.

Cal anar molt en compte amb estes estratègies perverses dels líders populistes d´extrema dreta, o els de la presumpta extrema esquerra, si de cas, perquè són un autèntic perill per als estats democràtics. Atacar i desqualificar la premsa professional amb fake news és atacar el cor de la llibertat d´expressió i la democràcia.