12 de enero de 2019
12.01.2019

"Parlar, dialogar i pactar amb tothom"

12.01.2019 | 20:06
"Parlar, dialogar i pactar amb tothom"

Aquesta és la intenció i el desig que ha expressat la Sra. Bonig, presidenta del PP valencià, pel que fa a la seua tasca política (Levante 8 de gener de 2019). D'aquesta manera, la candidata a la presidència de la Generalitat del País Valencià intenta justificar al pacte del PP amb Vox, per tal d'aconseguir així, amb aquest partit i amb Cs, que el Sr. Juan Manuel Moreno puga assolir la presidència de la Junta d'Andalusia.
Parlar, dialogar i pactar és un bon programa, certament. De fet, tots els polítics haurien de seguir el consell de la Sra. Bonig. Amb tot, Isabel Bonig no hauria de dir que el PP parla, dialoga i pacta amb tothom, ja que la hemeroteca desmenteix les declaracions de la presidenta del PP valencià.

Cal recordar que el Sr. Xavier Garcia Albiol va dir que "Rajoy no negociarà amb els independentistes ni un got d'aigua" (Europa Pres 14 de setembre de 2015). I el Sr. Pablo Casado, president del PP, va afirmar que no contemplava "cap diàleg amb els independentistes" (La Vanguardia, 1 de juliol de 2018). I encara: el mateix Sr. Casado demanà al president Pedro Sánchez, que trencara "amb els independentistes" (El País, 25 d'octubre de 2018), ja que el president del PP acusava els partidaris de la independència de Catalunya de "posar una pistola damunt la taula" (eldiario.es, 24 de setembre de 2018).

Quan la Sra. Bonig diu que el PP vol parlar, dialogar i pactar amb tothom (tot i que no és veritat que ho vulga fer amb tothom) el que està dient és que vol arribar a un pacte amb Vox, per aconseguir així que el candidat del PP a Andalusia puga ser president de la Junta. I tot i que l'arquebisbe de València va dir que "Vox és un partit de dretes però no d'extrema dreta" i "totalment constitucional" (Levante, 12 de desembre de 2018), aquest partit xenòfob no està en la línia de l'Evangeli, quan proposa expulsar 52000 immigrants sense papers. De fet, el mateix arquebisbe Antonio Cañizares va defensar acollir refugiats, "vinguen d'on vinguen." (La Gaceta, 27 d'octubre de 2015).

La Sra. Bonig hauria de recordar, davant la negativa del PP a dialogar amb els independentistes catalans, que el Sr. Aznar fa uns anys va propiciar un diàleg (amb diversos contactes) amb ETA. Per això resulta tan difícil comprendre que el PP no vulga dialogar amb el Govern de Catalunya, que té el recolzament de la majoria de la cambra catalana i sí que ho faça amb Vox. Amb això el PP està a punt de vendre's a qualsevol preu i Ciutadans ho intenta dissimular.

El bon desig de la Sra. Bonig pel que fa al diàleg (però no la realitat del que fa el PP) està en sintonia amb les paraules que el papa Francesc va adreçar fa uns dies al cos diplomàtic acreditat a la Santa Seu. El papa demanava als ambaixadors, que els estats feren possible "un diàleg entre les nacions", per tal d'evitar el "domini del més fort sobre el més dèbil", i buscar així "el bé comú" entre els pobles. Per això el papa demanava que els polítics tingueren la capacitat d'escoltar "la veu dels seus pobles" i buscar "solucions concretes per afavorir el bé comú".
És evident que el diàleg s'ha d'establir amb els adversaris, per tal de construir ponts i així poder arribar a una entesa. És a dir: per fer possible, com demana la Sra. Bonig, "parlar, dialogar i pactar", que ella defensa en un intent de blanquejar Vox. Però amb tothom. No només amb aquells que estan més en sintonia amb la Sra. Bonig i que per això poden arribar a un acord. Si la Sra. Bonig diu que cal "parlar, dialogar i pactar amb tothom", que siga realment així: amb tothom. Sense excloure ningú.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook