Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Nova era

En moltes de les converses quotidianes que mantenim entre gent del propi entorn, les persones que hi participem solem coincidir en la profunditat dels canvis que globalment s'estan produint al món, tant en els contextos polítics, econòmics, socials, tecnològics i culturals, com en el context mediambiental i climàtic, I com a conseqüència ens preguntem, i especulem, sobre com aquests canvis condicionaran la vida dels humans -i de la resta d'éssers vius- a nivell individual i col·lectiu. Val a dir que les apreciacions pròpies van acompanyades de referències a lectures d'autors que exposen i analitzen la situació objecte de la conversa. Entre unes coses i altres la conclusió sol ser que ens trobem en una nova era de la història de la humanitat. I des de la nostra situació de persones no expertes però preocupades pel tema, atribuïm el gran canvi, entre altres factors, a la crisi climàtica i al nou món tecnològic.

Pel que fa al canvi climàtic n'he parlat molt en aquesta pàgina i en altres ja que hi existeix molta informació i moltes evidències. És un fet irreversible que produeix canvis en els territoris, en l'economia, en l'agricultura, en la salut, en la demografia, en l'hàbitat, en les relacions humanes€ En aquest darrer aspecte, no podem obviar, que les migracions de persones augmentaran, ja que el canvi climàtic provoca un nou tipus de refugiats, els refugiats climàtics que ja formen un col·lectiu en ascendència, la qual cosa suposarà grans transformacions.

Pel que fa a les noves tecnologies tots som conscients dels canvis que estan introduint en les nostres vides. I valorem l'enorme contribució, al món de la comunicació i del saber i a les moltes aplicacions que afavoreixen el benestar i el progrés. Però existeix el debat sobre el grau d'influència que tenen, no només en la forma de viure i comportar-se, sinó sobretot en el funcionament de la ment humana. I hi ha estudis en l'àmbit educatiu que apunten que sí, que l'ús quotidià i no selectiu de les noves tecnologies aporta una sèrie de condicionants mentals que actualment ja afecten de manera negativa molts dels usuaris. Afegit això a les tècniques i possibilitats que existeixen d'utilitzar mètodes de persuasió, de manipulació i d'engany a través del món de les xarxes.

Només aquests dos apunts sobre els canvis que ens condueixen a una nova era, haurien de mobilitzar totes les institucions internacionals, tots els responsables polítics i econòmics i la ciutadania en general, en pensar i aplicar la manera de construir un futur pròxim que evite i minore els efectes negatius de la nova manera de viure que s'aproxima, alhora que potencie aspectes positius. Per contra, sembla que, amb poques excepcions, tothom amaga el cap davall l'ala i prefereix ignorar les realitats.

Els ciutadans i ciutadanes n'hauríem de ser molt més conscients i actuar.

Compartir el artículo

stats