Ja ens resulta habitual que el dia a dia del debat polític, que les declaracions creuades entre uns i altres o les tendències en xarxes acaben sepultant mediàticament alguns aspectes del treball institucional que tenen una translació ben directa en la manera en què es gestionen els recursos públics. Així, ara fa poc més d’un mes, a la Diputació de València vam aprovar el quart pressupost d’aquesta legislatura, la primera després d’any i anys de clientelisme i corrupció; un pressupost que consolida una manera ben diferent de fer política, en el fons i en la forma. Una manera ben diferent amb unes conseqüències ben diferents per als nostres pobles i ciutats.

Són tres, els eixos d'aquest pressupost 2019 de la Diputació de València, que en definitiva són els tres eixos del nostre govern: la justícia, la perspectiva social, i la col·laboració entre institucions.

Parlem de justícia i ho fem amb números a la mà: al 2014 el govern del PP va repartir més de 34 milions d’euros en ajudes a dit per a inversions municipals; enguany, al pressupost de la Diputació no figura ni un euro per ajudes a dit. Però és que a més, i veient resultats al llarg de la legislatura, els números també són ben clars: la Diputació ha passat de repartir 58 milions d’euros per a inversions municipals al 2014 a haver concedit més 108 milions l’exercici que acabem de finalitzar, el 2018. Clar i ras: hem eliminat la discrecionalitat vergonyosa i partidista i, amb una millor gestió i claredat en la gestió dels recursos públics, quasi hem duplicat els diners que anualment arriben als municipis per poder fer front a obres i serveis. Els recursos augmenten i es reparteixen amb criteris objectius, això és la justícia.

Però el govern de la Diputació de València és també un govern social, com ho és el Govern del Botànic. A la Diputació, hem tornar a augmentar per quart pressupost consecutiu la partida que dota de recursos a ajuntaments i mancomunitats per atendre els serveis socials dels nostres municipis. Aquest augment continu i acumulat ha propiciat que s'haja triplicat la quantia dedicada a serveis socials municipals al llarg de la legislatura. I no ens quedem ací: el pressupost del 2019 destina els recursos necessaris per completar el Pla 2017-2019 per a la construcció de centres socials a les nostres comarques en col·laboració amb la Conselleria de Polítiques Inclusives. En total, haurem destinat vora 17 milions d'euros per a centres socials públics d'abast comarcal en matèria de dependència, gent gran, malalts mentals o persones amb diversitat funcional. Deu actuacions en deu comarques diferents, més de 500 places públiques en residències i centres de dia, les primeres en centres públics construïdes en els darrers vint anys.

I, per últim, però no per això menys important, la col·laboració entre administracions. Continuem col·laborant amb la Generalitat Valenciana en fer més Pacte del Botànic, en millorar la qualitat de vida de la ciutadania sense competir entre administracions, buscant cooperacions i sinergies. A diferència d'anys i anys on la Diputació, per qüestions partidistes i de projecció personal, feia oposició a les polítiques de la Generalitat, o com encara passa en massa ocasions a Castelló i Alacant. I ho fem en aspectes clau, com són l'educació i el benestar social, així com l'autonomia financera dels ajuntaments. Així, i a més d'acabar el Pla de centres socials, enguany també acabarem de dotar el Pla de Millora d’Espais Educatius Municipals 2018-2019, per un total amb 10M€, i a través del qual es destinaran recursos per fer millores en tots els centres educatius reglats de titularitat municipal: escoletes, conservatoris i escoles d’adults. I a açò unim els 82 centres escolars de primària que van poder realitzar actuacions d'eficiència energètica gràcies a les ajudes dels anys 2017 i 2018. En definitiva, una aposta clara i decidida per l'educació pública que està en l'essència del Pacte del Botànic.

En resum, ho tenim clar. En un moment en què l'extrema dreta vol traure el cap i que la dreta de tota la vida sembla no tindre massa problemes per recolzar-se en ella per governar, des de la Diputació de València i des del pacte del Botànic apostem, seguim apostant, per rescatar persones, per les polítiques socials, per l'ensenyament públic, per millorar els serveis dels municipis, per la justícia i la igualtat. Eixe és el nostre camí, i així ho demostrem, dia a dia.