Fa escasses setmanes, en una fallada silenciat des de les Corts Valencianes, el Tribunal Constitucional insistia en una conclusió avançada per qui subscriu des d'esta mateixa tribuna. «La activitat parlamentària d'investigació té una naturalesa estrictament política que de cap manera pot ser reputada o qualificada com jurisdiccional», venia a concloure l'Alt Tribunal, anul·lant una Resolució de Les Corts que feia i declarava responsable de l'accident del metre de València a un exdirector de recursos humans de Ferrocarrils de la GVA, anticipant una eventual fallada judicial

Este no és un cas aïllat, ho hem vist abans amb les molt variades comissions d'investigació que s'han orquestrat esta legislatura (CIEGSA, Residències d'Ancians, Fira Valencia...) . La judicialització de la política amb l'intent de la mort civil dels seus protagonistes ha sigut una consigna exercida sense pietat pels tres grups polítics que recolzen al govern. No obstant això, el resultat és ben distint quan l'escàndol afecta els seus.

No ho dic per la nefasta gestió dels menors, on la investigació de la qual que afecta a la Vicepresidenta Oltra va ser negada per Podem, PSPV i Compromís, alterant una regla democràtica on la minoria és la que controla a la majoria i no la majoria la que silencia el control polític extraordinari que l'ocasió mereixia i mereix.

Ho dic per la Comissió que investiga el finançament il·legal del PSPV i Compromís i que planteja una doble vara de mesurar respecte al funcionament de les dites comissions segons afecten o no a l'actual Govern valencià.

En primer lloc, es busca tutelar el seu desenrotllament, i per a això es col·loca en la presidència de la dita Comissió a un diputat de Podem, Cèsar Jiménez, soci parlamentari del Bipartit, sense cap rubor.

En segon, de les compareixences descavalquen als màxims responsables de les dites formacions en El Govern, el President Puig i la Vice Oltra, com si no tingueren res a dir respecte d'això. La callada per resposta. Una mostra més del dirigisme de les Comissions quan afecten la majoria de govern.

Per últim, en el curs de les compareixences els testimonis de part han acabat ignorant les Corts, evitant comparéixer i forçant a anul·lar no poques de les mateixes: ni el responsable de Finances del PSPV, ni tampoc altres alts càrrecs que van ocupar responsabilitats de govern davall els mandats del socialista José Luis Rodríguez Zapatero

Una utilització perversa més d'un instrument de control extraordinari que impedix exercir una funció legítima d'estes Corts, una vegada més. I uns resultats innocus, irrellevants que no podran emmudir la investigació judicial que seguix el seu curs a pesar de la prescripció d'algun dels delictes investigats.