Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Fer costat

És de tot el món ben conegut que som gent molt faenera; fem moltes coses: fem por, fem un mosset, fem vergonya, ens fem una casa€ i, quan venen magres, fem costat. M'agraden molt les expressions que usen parts del cos o posicions per a expressar una actitud vital. Mireu la diferència entre la generositat de 'fer costat' (a algú): «ajudar-lo, protegir-lo, donar-li suport. Tots li vam fer costat quan ens va demanar ajuda» a 'fer-se a un costat': «apartar-se, llevar-se d'enmig. En aquell assumpte, m'estimava més fer-me a un costat».

Vicent Climent @climentblasco i jo comentem sovint com s'ha escampat, pitjor que la pallola, el verb 'recolzar' en contextos on 'sonar suport' o 'fer costat' serien més convenients. El Diccionari normatiu valencià incorpora cinc accepcions per a l'entrada i cap d'elles justifica un ús tan desafortunat: des de «descansar, una cosa, sobre un suport. El sostre recolza sobre quatre columnes» a «tombar-se, gitar-se durant un espai no massa llarg, especialment de dia. No em trobava bé i m'havia recolzat». Totes s'usen per a manifestar un fet físic i no una acció de defensa o solidaritat.

Fer costat és alinear-se al costat d'una tesi, és manifestar la solidaritat la «relació de fraternitat, de sosteniment recíproc, que lliga els diversos membres d'una col·lectivitat en el sentiment de pertinença a un mateix grup i en la consciència d'uns interessos comuns». La crisi que passàrem fa poc no va ser una crisi econòmica —tan sols— fou més que res una crisi de valors, una crisi moral, on no pagaren els culpables ni han tornat els diners els qui ens robaren. No fórem els treballadors els qui empobrírem el país, foren els bancs, els especuladors i els corruptes. Però els mateixos lladres ens digueren que els funcionaris érem uns privilegiats i calia retallar-nos jornals i drets. El resultat és una reforma laboral que només ha servit per a fer treballadors pobres i desprotegits. Els diners generen riquesa si es mouen, si hi ha activitat comercial i inversions. Mai ens recuperarem si no podem ni alenar.

El 27 de març tindrem eleccions sindicals. El personal que treballem a la Diputació de València escollirem qui ens representarà en la Junta de Personal i el Comité d'Empresa, qui negociarà els drets i les obligacions de la relació laboral, qui trau la cara per nosaltres i qui ens fa costat quan arriben els temps difícils.

Compartir el artículo

stats