Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Lluís Meseguer

Opinió

Lluís Meseguer

Fosc en la sala

El final del cinema Albatexas, l'únic experiment de la història de pel·lícules en valencià, per dir-ho clar, deixarà una estela d'ignorància sobre tan atractiu projecte, un mix d'Albatros i Texas, és a dir, les emblemàtiques sales respectives de València i de Barcelona, dedicades a l'exhibició de versions originals subtitulades. En la València del novembre del 1986, obrint-se al Mediterrani i al món, havien començat a volar els Albatros amb El declive del imperio americano, de Denys Arcand; El rayo verde, de Eric Rohmer, y la reposició del clàssic de Hitchcock Extraños en un tren.

Algú, o poser ningú, recordarà aquells temps. Com impossible oblidar que el tancament, la rendició davant l'absència de participants, del projecte de Ventura Pons, només tenia menys de dos anys: des del 3 de març del 2017, en una nit on es projectà Sabates grosses, del mateix excel·lent i apassionat director català, inaugurada en presència del conseller de Cultura, el secretari de Cultura i el president de les Corts: eixa, i un grup entusiasta de cineastes i productors valencians, era l'ambaixada dels amants del seté art del país de Berlanga, la Piquer, els Rivelles o Ricard Blasco.

No solament per crisi d'espectadors ha perdut València una de les seus joies comunicatives. A la tardor de l'any passat, un aiguat feroç havia inundat la sala, i la voluntat de Ventura Pons no va fallar a continuar la seua passió valenciana, multiplicant-la com havia fet ja posant imatge a Ferran Torrent, i dirigint a Núria Espert (resident a Alcossebre), Joan Monleón, Pep Cortés, Juli Mira, Antoni Valero, Pepa López, Cristina Plazas... Contra la desmemòria d'un episodi decisiu per a la vida cinematogràfica del país, es poden llegir les seues memòries He tastat molts fruits de l'arbre de la vida, líriques, acolorides i vitalistes: com el Mediterrani.

Després de la inundació aquàtica, Ventura Pons es rebel·là encara contra la gota freda amb una nova programació, amb estrenes originals combinades amb reestrenes en valencià: la idea podia convertir aquella perifèria de la ciutat en referència del nord de la capital i les ciutats de l'Horta Nord sense cines.

Hi ha molts títols cinematogràfics que podrien expressar la catàstrofe del públic valencià en un país de tanta creativitat i paciència, estabulat en el consum de bovades uniformes. El fet és que, en la darrera sessió, el recent 24 de març, a les 16'30 hores, es projectà la pel·lícula índia Kesari, una història d'amor durant la batalla de Saragarhi. Després d'això, el silenci definitiu en el fosc de sala.

Compartir el artículo

stats