Les noves sinèrgies sorgides de la confluència de moviments socials donen pas a noves propostes molt potents, amb un caire transformador que desafia les clàssiques estructures i la manera d'entendre la societat. Noves propostes per a construir un nou país que busca la justícia, la dignitat, l'aprofundiment democràtic, però també una major sobirania exercida per la gent.

Les tradicions del feminisme, LGTBI i de l'ecologisme s'uneixen en un moviment verd i social que entre altres eixos, aposta per una transició a un nou model energètic més net i més just amb la mirada fixa per l'erradicació de la pobresa energètica. El moment àlgid del Green New Deal arriba amb la proposta de reconèixer el dret d'accés a l'energia.

Les dades globals són més que alarmants, inclús per a qualsevol que es definisca patriota. Fins al 7% de les famílies arreu l'Estat es considera que viuen en condicions de pobresa energètica i fins el 11%, és a dir, 5,1 milions no poden calfar la seua llar en hivern, i el que possiblement més preocupe, és la tendència en els darrers 2 anys d'augment del 22%.

L'energia és un recurs bàsic i necessari per a la vida diària de les persones. Higiene, alimentació, transport, protecció front a les inclemències... tot requereix una font d'energia que segons el model energètic i de mercat actual, està en mans de grans empreses que no dubten en tallar la llum a famílies amb xiquets, o que especulen amb les tarifes o que inclús utilitzen al govern de torn per a recaptar via impost amb l'excusa, ja amb superàvit, del dèficit tarifari. Per altra banda, el PSOE ajudant esta setmana des del Ministeri per a la Transició Ecològica -qui ho anava a dir- , anul·lava la suspensió del impost sobre la generació elèctrica, el que suposa altra volta l'increment del rebut de la llum en un 7%.

El canvi de model és inajornable. La insostenibilitat econòmica i l'alt preu de l'energia estan fent dany al nostre país, i a la nostra gent. La transició progressiva liderada pel sector públic i amb la mirada posada al 2050 per a aconseguir el 100% d'energia de fonts renovables no sols és possible sinó que és necessari. Un nou model que combatria la pobresa energètica i crearia noves opcions de treball, amb la creació d'ocupació qualificada, i un teixit industrial i empresarial amb oportunitats d'ocupació directa i indirecta.