Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

El títol

¿El títol forma part del text, és ja narració o, pel contrari, és un element secundari que no altera gaire el contingut ni l´objecte del que llegirem tot seguit? En aquest mateix periòdic, David Trueba es preguntava com havies d´arribar enlloc, si prèviament no en sabies el nom . L´escriptor-viatger Javier Reverte, abans de marxar, s´empapussa d´informació extreta del lloc d´arribada: història, art, escrits d´altres viatgers, testimonis dels propis aborígens (en el sentit etimològic i no pejoratiu del terme), sobretot plasmats en creacions literàries . Compartisc aquestes dues opinions i les procure dur a terme en la mesura de les meues aptituds. No puc començar l´article sense el títol. Com tampoc puc viatjar sense un mínim de coneixement. Potser siga manca d´intuïció (perdoneu la falsa modèstia d´intel.lectual a la violeta, si no soc intuïtiu, què soc?) o aqueix pesant temor a l´aventura d´un sedentari a contracor. Solque un mar de contradiccions , i em contorba que veles i vents m´adrecen a ports desconeguts, però no deixe d´albirar possibles núvols a l´horitzó. M´atrauen els mons desconeguts, em capbusse en altres vides i altres visions alhora que em procure un espai en la maleta per a una guia essencial adquirida en un gran magatzem comercial , i una Visa que funcione al lloc més inhòspit d´Alaska. El títol és, al capdavall, una àncora protectora que domestica l´anàrquica dispersió de les paraules i dels pensaments, i dels somnis, perquè paraules, pensaments i somnis són mirallets perillosos i desconeguts.

Però em rebel.le contra la deriva del meu pensament en comprovar, gojosament, que una gran part de la joventut vol soltar amarres i ascendir sense el llast que sotmet els seus ideals solidaris i altruistes, els que desfermen aquest món hipòcrita i miserable. Vull pensar que ells acabaran tips de vots útils, de valors segurs, de «vinos añejos en odres nuevos» , de ser tractats com jugadors de tennis a la recerca de l´èxit, l´únic model de protecció oficial, d´esperançadores paraules utilitzades com falques ja suades i buides des de l´inici. Es fotran en lleis mordassa i escridassaran, pertorbaran, sacsejaran.

La meua filla major m´ha preguntat , en el context desinhibit d´una celebració familiar, si soc motxilero i si m´atreviria a acompanyar-la en un viatge sense etapes marcades. M´he empassat la saliva, i li he respost que sí. Ara ja no puc fer-me enrere. I ni títol que valga.

Compartir el artículo

stats