Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

lluis Mesa

Opinió

Lluís Mesa

La por a la esse doble

Tots els anys, en arribar el moment d'explicar la utilització de la grafia ss, canvia la cara del meu alumnat. Pensa que mai dominarà l'escriptura d'eixa extensa lletra. Llavors, intente convéncer-lo que no és per a tant. Em toca explicar que, encara que en una llengua no pot abusar de la duplicació de lletres, és positiu que en tinga. Tanmateix, no m'acaben de creure. És cert que de les diverses formes de representar el so alveolar fricatiu sord, el dígraf ss resulta el més complex. Entenc, doncs, que per lletres com estes els estudiants i les estudiants sovint associen l'extensió amb la por.

La realitat és que, en els temps actuals, el que siga extens no està de moda. Les llargues conferències han deixat pas a la fórmula TED. Els lectors i les lectores desconnecten d'un article bo, si ocupa quasi un full. Es queden amb les fotos i les bones capçaleres. Per eixe motiu, és important trobar un bon titular per a evitar que s'escapen els seguidors i les seguidores de la premsa davant columnes extenses. Si som capaços de crear-lo, no importa excessivament la llargària.

El mateix es podria dir de la gestió pública. Estos dies, les persones de la política ens han venut eslògans ràpids. Han buscat en els debats col·lectius la provocació. A voltes, han emprat un discurs buit per a marejar la ciutadania. Han preferit, per exemple, atacar l'independentisme català i dir amb qui no pactaran que contar el seu programa. Han cregut que són factibles les exageracions del llenguatge. Potser no s'han centrat en els programes perquè els troben intensos, o tal vegada perquè no saben si els compliran. Però per extensos que siguen, com la grafia ss, si se saben explicar, resulta més positiu parla d'un programa que interrompre l'adversari o l'adversària i cridar.

Definitivament, en la vida no tot ha de ser ràpid i excessivament efímer. Cal buscar el moment per a explicar-nos més extensament. És clar que s'ha de fer amb mesura i de manera comunicativa, sense avorrir. El professorat també ha d'actuar d'eixa manera amb el dígraf ss. Hem de dir que resulta necessari, encara que siga llarg. L'alumnat ha d'entendre que el podem escriure amb normalitat i sense por. La ss no és nociva, si ens ajuda a conéixer millor noves paraules i realitats diferents. Així que en la societat, i en la política, no busquem sempre el més breu sinó el que tinga contingut i s'explique bé. En la esse doble tenim el millor exemple.

Compartir el artículo

stats