El món del treball es troba en constant canvi i sorgeixen nous riscos laborals que afecten la salut de les persones. S'han de prevenir els efectes que tindran els nous riscos en la salut i intervenir al més prompte possible. Si els riscos laborals són predictibles, per conéixer els canvis en el desenvolupament i les condicions de treball, es podran prevenir; però no es podrà realitzar una prevenció, si els riscos laborals són inesperats i imprevisibles, per desconéixer els canvis que es produeixen en el treball.

L'avaluació dels riscos laborals ajuda a predir les possibles conseqüències per a la salut d'aquells riscos identificats o esperats, i es podran prevenir.

El canvi climàtic, augment de la temperatura global, afecta la salut laboral. És considerat un canvi esperat. Segons els científics, s'espera un augment de la temperatura d'1,5-2,5 °C, pot tenir conseqüències catastròfiques en les pròximes dècades. S'espera un augment de l'estrés tèrmic per calor ambiental en el cos, que reduirà la capacitat de les persones per a desenvolupar el seu treball i per a viure de manera saludable. Amb l'augment de la temperatura resultarà més difícil realitzar el treball diürn de forma sostinguda, sense descansos. També augmentaran les malalties relacionades amb la tensió tèrmica en el treball, com les cardiovasculars i les renals. En algunes regions apareixeran malalties infeccioses, com les transmeses per paparres, mosquits, o per l'aigua.

Les malalties causades per exposició a substàncies químiques no es poden preveure, però sabem que augmenten per una major exposició a elements químics. Es considera que uns 100.000 elements químics estan en ús actualment i, d'ells, al voltant de 1000 noves substàncies químiques s'introdueixen en el treball cada any. S'han identificat algunes substàncies químiques com les causants de malalties de la pell i l'asma. El conegut solvent l'estiré se li implica com carcinogen i el causant de casos de silicosis en treballadors que tallen pedra artificial per a fogons de cuina.

La predicció de futurs riscos laborals que afecten la salut és necessària. En el cas del canvi climàtic existeixen moltes recerques sobre els principals canvis que afecten el treball. Existeixen mètodes d'avaluació i gestió de riscos, es poden identificar els perills i calcular els riscos de l'exposició. Les conseqüències poden reduir-se limitant l'exposició als perills i proporcionant un tractament adequat.

L'exposició a perills o riscos inesperats resulta difícil prevenir. Solament poden detectar-se quan les persones treballadores es presenten amb una malaltia i si es reconeix que està relacionada amb el treball. Es fa indispensable realitzar una vigilància de la salut completa i persistent en el temps, per a poder investigar i establir una possible relació entre la malaltia i el treball. Encara que és difícil establir la relació, si es detecten noves malalties relacionades amb el treball, hem de realitzar una connexió causal entre l'efecte sobre la salut i l'exposició.

Des de la Intersindical Valenciana exigim que es realitze una adequada avaluació i gestió de riscos laborals en cada centre i lloc de treball, sense oblidar la vigilància de la salut. S'ha d'establir possibles connexions entre l'avaluació de perills i riscos laborals, les alertes clíniques de la medicina del treball, la recerca epidemiològica i les accions polítiques.

Per últim, reivindiquem els recursos humans i econòmics necessaris. Volem treballs segurs, saludables, dignes i no precaris, sense sinistralitat laboral i sense malalties professionals, perquè defensem la salut laboral i la vida de la classe treballadora.