Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Serem Atlàndia

Va ser Manuel Baixauli qui em va parlar, per primera vegada, de Joan Benesiu. Em va fer arribar la seua novel·la Gegants de gel i em parlà d'una literatura ambiciosa i alhora plaent on ressonaven ecos de Bolaño i, sobretot, de Sebald. I tenia raó: les cruïlles de Sebald, les reflexions sobre la història, la identitat, les fronteres, els no llocs, la nostàlgia... Ah! I les fotografies embotides en la narració. En definitiva, un llibre que em sorprengué perquè «es tracta d'una narrativa d'alta volada que escasseja i un autor com Joan Benesiu que és aigua en un desert».

Amb Serem Atlàntida (Periscopi) Benesiu continua navegant pels terrenys de frontera i, com Sebald, persevera preguntant-se sobre la funció del record i la memòria amb personatges traumatitzats que abandonen la seua pàtria i busquen el seu camí. Ho conta un narrador amarat de literatura, la qual utilitza per entendre el món i retrobar-se. Serem Atlàntida és una novel·la d'idees i en la qual s'evoca l'illa mítica de la qual Plató parlava en els seus diàlegs i que funciona com a premonició de l'enfonsament de la Unió Europea, on ressona la memòria croata dels col·laboradors nazis, el drama de Txernòbil o l'actual dels refugiats: «Però ara vivim aquest èxode que hauria d'avergonyir Europa, formem part d'aquesta riuada de cinc-cents mil persones que fugen, i no sabem en què creure i ja ens comença a fer mal la por que mai més no podrem creure en res».

Un narrador que vol gaudir de les converses insubstancials de les perruqueres i veure's com un estranger que viu a l'ombra de París, on va sovint a fingir que necessita tallar-se els cabells. I troba uns companys de viatge que exploren l'amor a la manera de Walter Benjamín: la gran majoria d'enamorats busca la seua llar eterna, mentre que una minoria busca justament l'etern viatge que et permeta fugir d'aquella llar teua i eterna i mantenir, justament així, sota control, la violenta nostàlgia de la llar. I, així, Mirko Bevilacqua i Clara viatgen perquè han perdut alguna cosa. I juguen a un joc tret d'un conte de Patricio Pron en què una parella arriba a una ciutat per separat. Una vegada allà, i sense comunicar-se, s'han de trobar. Així posen a prova el coneixement que tenen l'un de l'altre i la sort amb què compten. Hi ha també el turisme nuclear a la ciutat morta de Prípiat desallotjada amb preses l'endemà de l'accident de Txernòbil, que els converteix en turistes de la desolació. Indaguen en els llocs de la memòria i arriben a la Croàcia de la Segona guerra mundial, als crims dels ústaixes recolzats pel Tercer Reich... I a Trieste, un escenari de recerca de triple frontera: Itàlia, Eslovènia i Croàcia.

Compartir el artículo

stats