Hui, Primer de Maig, dia de la classe treballadora, recordem els esdeveniments ocorreguts a Chicago en 1886 per reivindicar la jornada laboral de vuit hores. Enguany, la Intersindical Valenciana, sindicat de classe valencià, feminista, autònom i assembleari, eixirà als carrers amb el lema «Ara treball, drets, igualtat». Per a nosaltres, ara, més que mai, cal recuperar els drets de les treballadores i treballadors que, sota l’excusa de la crisi, se’ns han anant llevant per l’aplicació de les polítiques neoliberals.

Intersindical Valenciana urgeix els governs que es constituiran després de les eleccions del passat 28 d’abril a avançar pel camí de les polítiques socials, laborals i econòmiques favorables als interessos de la classe treballadora, dels sectors socials més desfavorits i de la majoria de la població. Unes polítiques necessàries per superar la situació actual de precarietat que caracteritza el món laboral però també molts altres aspectes de la vida de les treballadores i treballadors. Cal deixar-la enrere, de la mateixa manera que cal fer-ho amb les retallades, les externalitzacions i privatitzacions dels serveis públics, la devaluació salarial, la temporalitat i l’economia submergida, les discriminacions salarials i laborals envers les dones, joves i migrades o els milers de persones abocades a una situació d’exclusió social.

Per a la Intersindical Valenciana la lluita pel treball, els drets i la igualtat n’és la seua prioritat i considera que ha de ser-ho, també, per als governs valencià i espanyol. Les treballadores i treballadors, siga quina siga la seua situació -en actiu, atur o jubilació -, no poden esperar ni un minut més perquè es posen en marxa les mesures necessàries per capgirar la situació. Per fer-ho, cal la derogació de les reformes laborals i tota l’arquitectura laboral neoliberal que són, entre altres aspectes, la causa de la precarietat i temporalitat en què estem instal·lats i que ens afecta tan negativament. Al mateix temps calen unes altres iniciatives urgents com la derogació de les reformes de les pensions, la recuperació salarial, la reducció de la jornada laboral, la redistribució i racionalització dels temps del treball, l’activació de mesures per la conciliació real de la vida personal i laboral, el combat contra l’economia submergida, la potenciació dels serveis públics, un nou model de finançament valencià, un nou model productiu i un Marc Valencià de Relacions Laborals i de Protecció Social. Com hem dit, les treballadores i treballadors necessitem la implementació urgent de totes aquestes mesures, no poden esperar per més temps perquè s’hi posen en marxa, és urgent un pla d’actuació en l’àmbit laboral i social per acabar amb la precarietat i les desigualtats socials i territorials.

Intersindical Valenciana treballarà intensament per a aconseguir que les seues reivindicacions siguen una realitat. Per aconseguir-ho, presentarà les seues propostes als nous governs, i exigirà la seua aplicació, en ser conscients que sense la pressió i mobilització de les treballadores i treballadors no serà possible avançar per millorar les seues condicions laborals i de vida. És per això que fem una crida a l’autoorganització de la classe treballadora per reforçar el moviment sindical que és una eina necessària per a aconseguir-ho. El moviment sindical ha estat clau en els avanços i millores laborals i socials que s’han produït al llarg de la història. També és cert que no hem aconseguit frenar totalment les darreres envestides neoliberals causants de la precarització actual. No obstant això, sense l’existència dels sindicats la situació seria, amb tota seguretat, molt pitjor, ja que empresa a empresa, s’ha treballat per pal·liar els efectes de les mesures aplicades. Ara, com sempre, la millor garantia per defensar els drets de la classe treballadora és l’existència del moviment sindical i, des del nostre punt de vista, de la Intersindical Valenciana, per la qual cosa creiem que cal reforçar i millorar el nostre treball i ampliar la nostra base social, augmentar les seccions sindicals i l’afiliació, com hem fet en aquest darrer any amb un augment del 10,70% de la nostra afiliació.

El nostre sindicat considera que la lluita pel treball, els drets i la igualtat no és patrimoni exclusiu dels sindicats; en eixe sentit, apostem per impulsar moviments unitaris, assemblearis i plurals que servisquen per a coordinar les lluites laborals i socials, posar-los al centre de l’agenda política i passar de la resistència a l’ofensiva i la mobilització per avançar en la conquesta dels nostres drets. El moviment feminista, la Coordinadora en defensa del sistema públic de pensions, la PAH, els col·lectius precaris com les kellys, els riders, el professorat interí i el personal precari de les universitats, No + precarietat, Caminant per la igualtat, drets i llibertats i molts altres moviments unitaris ens han mostrat el camí per a avançar.

Finalment, Intersindical Valenciana fa una crida a les treballadores i treballadors i al conjunt de les valencianes i valencians per a eixir als carrers de les nostres ciutats en aquest Primer de Maig i reivindicar treball, drets i igualtat així com per a millorar les nostres condicions laborals i per avançar cap una societat més justa i igualitària.