L'11 de maig de 2002 es reunia a l'IES Benlliure de València el congrés constituent de la Intersindical Valenciana. Enguany, fa 17 anys que 300 delegades i delegats del Sindicat de Treballadores i Treballadors de l'Administració (STA), la Plataforma Unitària de Treballadores i Treballadors (PUT) i de la Federació de Sindicats de Treballadores i Treballadors del País Valencià, vam decidir constituir la confederació Intersindical Valenciana en un procés que va estar precedit per mesos de debats preparatoris i per cinc anys de treball sindical conjunt. Aquests sindicats promotors tenien una llarga trajectòria i una gran experiència en el moviment sindical, STEPV des de l'any 1976, STA des de 1992 i el PUT des de 1997.

Ara, la Intersindical Valenciana ha crescut en ser 11 sindicats els que hi formen part: Sindicat Ferroviari (SF), Treballadores i Treballadors per la Unitat de Classe (TUC), Col·lectius Autònoms de Treballadores i Treballadors (CAT), Organització Sindical Unitària de Treballadores i Treballadors (OSUT), Sindicat de Treballadores i Treballadors de la Indústria, Serveis i Comerç (STICS), Intersindical Salut, Sindicat de Treballadores i Treballadors del Metall (STM), Sindicat de Treballadores i Treballadors de les Administracions Públiques i dels Serveis (STAS), STEPV, Sindicat de Persones Pensionistes i Jubilades i Intersindical Jove. Tenen 576 delegades i delegats sindicals i 19.153 persones afiliades. Intersindical Valenciana és una sindicat valencià, de classe, feminista, autònom i assembleari que defensa els drets de la classe treballadora. Representatiu en diversos sectors laborals - educació pública universitària i no universitària, sanitat pública, administració del Consell, sector públic instrumental, personal de finques urbanes, transport ferroviari, transport urbà...-, té implantació en empreses com Ford Almussafes on ha experimentat un gran creixement en esdevindre el segon sindicat de la factoria, així com en nombrosos ajuntaments i empreses. A més, desenvolupa un treball singular en estructures com Intersindical Dones, Intersindical Cultura, Intersindical Inclusiva, Intersindical Solidària€ i despleguem una gran activitat sociopolítica. Intersindical defensa les treballadores i els treballadors, siga quina siga la seua situació laboral, gènere, orientació sexual o procedència. Es caracteritza per un treball sindical des de la base: per l'exercici de la democràcia i la participació; per la pluralitat i autonomia sindical respecte de les administracions, patronal o partits polítics. El nostre és un compromís per la millora de les condicions de treball, els drets laborals, socials i econòmics, la defensa dels serveis públics, la igualtat i la justícia social, la cooperació i l'internacionalisme, l'autogovern del País Valencià i la construcció d'una societat més lliure, justa i igualitària.

Les nostres prioritats i lleialtats estan clares: la defensa dels interessos de les treballadores i els treballadors. És per això que en les passades eleccions generals i valencianes vam animar la nostra gent a acudir a votar per frenar les polítiques involucionistes. I vam valorar positivament els resultats electorals que han suposat que aquestes no tingueren la majoria ni al País Valencià ni a l'estat. Igualment, ara, demanem una gran participació per al proper 26 de maig: perquè moltes de les nostres condicions de vida passen pels municipis i per Europa. I ho fem sense que supose un obstacle ni condicione la nostra autonomia sindical, de la qual estem molt satisfets i som molt zelosos, perquè en la Intersindical només les persones afiliades i les afectades per les decisions que hem de prendre, decidim en cada moment. Finalment, demanem als nous governs, valencià i estatal, que apliquen una política decididament favorable als interessos de les treballadores i treballadors, unes polítiques socials, laborals i econòmiques que capgiren la situació del món del treball, acaben amb la precarietat laboral, les desigualtats socials i territorials, vertebren i cohesionen el nostre País i garantisquen un futur millor per a les persones i el planeta.