Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

El Botànic d'Alacant

L'acte polític d'anar a Alacant a signar el pacte del Botànic-2 l'he trobat un gest d'un alt valor simbòlic, perquè és a Alacant, justament, on està en joc la vertebració civil del pais dels valencians. No hi ha més que analitzar el panorama resultant de les darreres eleccions per a fer-se'n una idea clara. Això sembla, també, el que comencen a insinuar les dretes amb sonores traques retòriques. Però no entrem encara al drap, com se sol dir, perquè ara ve l'estiu i el millor que podem fer és prendre'ns unes bones vacances... a vora mar, somrient feliços i menjant en comboi un bon arròs a banda, a Dénia, per exemple. No oblidem que en cosa de dies entrem a l'estiu i celebrarem la nit de Sant Joan, la gran festa del foc a Alacant, i arreu de moltes platges, de sud a nord d'aquest allargassat i estimat país nostre.

Avui mateix, en anar al supermercat del poble on visc, he vist que tenien bacores i he pensat en la dita ancestral del costumari valencià que diu allò de «Per sant Joan bacores; verdes o madures, però segures». I en veure-les, deliciosament fresques, de pell clavillada, no he pogut evitar la tentació de comprar-ne unes poques, i deixar-me dur per la memòria proustiana sobre les bacores. No sé si els representants de les dretes provincianes sabran què són les bacores, perquè ells en deuen dir «brevas» i tenen altres dites memoritzades, com «no caerà esa breva» que vol dir que la cosa que esperen no passarà, mentre els que diem «bacora» sabem que sí, que per sant Joan n'hi haurà de segures, estiguen verdes o madures. A aquestes senyories (ells i elles), caldrà dir-los per tant que estiguen tranquils, que no «les caerá la breva» de posar-nos a discutir sobre bacores històriques, ara com ara. Per cert que «bacora» és un mot que ve de l'àrab, i significa «fruita primerenca»; aquest és l'origen, doncs, del nom que nosaltres, els valencians, donem en la nostra sàvia llengua catalana-valenciana a les figues que, en castellà-espanyol, se'n diuen «brevas».

Feta la digressió bacorera, vull felicitar efusivament el govern del Botànic-2 per haver sabut arribar de manera lleial a l'entesa civil que el valencianisme polític d'esquerres somiava. També desitjar als representants del nou govern, èxit en el present i en el futur immediats. Perquè això és just el que volem tots aquells que els hem votat... «Digan lo que digan los demás».

Compartir el artículo

stats