Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Opinió

Hipocòndria literària

Francisco Umbral digué en un programa de televisió que ell concebia la literatura com un acte de nostàlgia, que no volia escriure històries deslligades de la seua vida passada i confessava la seua inutilitat per a crear, des de l´asèpsia, obres de pura ficció. Potser això responga a una disposició psicològica en què el gaudi del present tangible , rebutjat de manera conscient, és substituït per la fruïció d´un present reconstruït que no cessa de reclamar bocins de passat en cada una de les mirades.

Són escriptors centreeuropeus els exemples més evidents d´aquesta malaltia anímica. La diagnosi descobrix que l´origen està en una alteració traumàtica d´algun punt concret de la vida o de la història. La dessagnada Europa ha alterat fronteres i ha trasbalsat identitats , ha fet desaparèixer models de vida que semblaven tan immortals com l´antiga Constantinoble, i ha anorreat utopies que desitjaven societats justes. Stefan Zweig, en El món d´ahir mostra la innocència idíl.lica d´una Viena a les portes de la Gran Guerra. 14 de Jean Echenoz descriu la mateixa feliç ceguesa des de París estant. Després ve la postissa felicitat dels anys vint , avantsala d´impensables genocidis , aquesta vegada al cor mateix de l´avançada civilització occidental (Sebald n´és conscient); tambe ací, just a les terres que trepitgem. I des de finals del mateix segle, l´heteròclit segle XX, tota una sèrie de museus d´objectes inservibles a l´antiga zona del Pacte de Varsòvia són la plasmació gràfica d´unes quantes generacions perdudes i desballestades. L´escriptor recull tots aqueixos traumes, en absolut peces d´anecdotari, i els eleva a categoria per senyalar una felicitat perduda, o el que és pitjor, una felicitat mai no consumada, com sembla desprendre´s particularment des dels Balcans del serbi Dragan Velikiç o de la croata Dubravka Ugresiç, amb el seu nostàlgic museu de la rendició incondicional, espill d´un món irremeiablement dissolt. Al darrere, una tragèdia personal, una profunda emoció: el hieràtic Umbral sempre va estar marcat per la pèrdua d´un fill de cinc anys, malalt de leucèmia.

I a l´altra banda, els lectors hipocondríacs, fàcils despulles de l´enyor, medicats amb antídots per sobreviure a aquesta mòrbida flaire de la nostra estimada Europa provinents del mateix centre: el dubtosament idiota soldat Swejk, el voluntàriament zero a l´esquerra Jakob Von Gunten, o l´exageradament desvergonyit Patán de l´inoblidable Pierrenodoyuna, per adjuntar també algun difús record de collita pròpia.

Compartir el artículo

stats