Fa aproximadament un mes, un grup de més d'11.000 científics de diferents països del món van publicar un article que transmetia un important advertiment: Si no es donen grans transformacions, la humanitat s'enfrontarà a un sofriment mai abans vist a causa de la crisi climàtica. Una vegada més, les dades ens ho confirmen, ens trobem en un estat d'emergència climàtica.

Dins de la seua publicació es presentaven algunes dades que fan més fàcil entendre la gravetat de la situació actual: les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle continuen augmentant, així com també ho fa la temperatura del planeta; els pols s'estan fonent de forma molt ràpida i el nivell de la mar continua augmentant. En conclusió, el canvi climàtic està avançant més ràpid del pensat. Si ens centrem en el nostre territori, la Comunitat Valenciana està situada en un lloc considerat molt vulnerable quant a les conseqüències directes del canvi climàtic, que es tradueixen, sobretot, en la disminució dels recursos hídrics, la pèrdua de biodiversitat o l'aparició de sequeres.

Si s'observen totes aquestes dades, la situació és, sens dubte, descoratjadora, i és important que assumim en quin punt ens trobem i perquè. Malgrat això, en el mateix estudi que abans comentàvem es ressalta un factor molt important i en el qual les persones joves tenim molt a veure: les mobilitzacions i protestes ambientals s'han convertit en una eina clau de conscienciació i incidència política.

A l'agost de 2018, una adolescent activista ecologista, en aquells dies anònima, s'asseia enfront del parlament d'Estocolmper a reivindicar la falta d'acció dels governs enfront de l'emergència climàtica. El seu discurs, en el qual posava damunt la taula la necessitat d'una corresponsabilitat entre ciutadania i governs en la lluita contra el canvi climàtic, va inspirar a milers de joves de tot el món. En aquell moment, Greta Thunberg es convertia en la promotora d'un dels moviments socials més poderosos dels últims anys: Joventut pel clima o Fridays for Future. Aquest moviment, encapçalat per la joventut, ha estat desenvolupant accions sense interrupció des de llavors, entre les quals es troben milers de mobilitzacions i manifestacions a tot el món, o la vaga estudiantil pel clima del 27 de setembre.

Una vegada més, la joventut s'ha organitzat i mobilitzat per a defensar una causa necessària. Durant l'últim any, les persones joves han sigut agents de canvi. Les diferents accions dutes a terme han fet que la pròpia joventut haja sigut la que ha posat en l'agenda pública un tema tan important com l'emergència climàtica. Durant anys portem sentint parlar de les conseqüències i la urgència del canvi climàtic, però ha sigut durant aquest últim any quan, gràcies en gran part a aquests moviments, majors accions polítiques s'estan observant. La joventut s'està conscienciant sobre el tema, es treballa en els espais d'educació no formal, s'ha presentat una resolució d'emergència climàtica des del Consell Valenciá de Joventut, es faciliten espais de diàleg sobre la situació climàtica i nombrosos governs (entre ells el de la Generalitat Valenciana) han realitzat la declaració de l'estat d'emergència climàtica. I això és una cosa molt important i primordial.

Vivim en una realitat en la qual, diàriament, s'enfronten situacions contràries. Mentre que s'està vivint el gran renàixer del moviment ecologista, donat suport i impulsat per la joventut, continuem observant com polítics i representants públics continuen negant i menyspreant la realitat de l'emergència climàtica. Mentre que a Madrid s'alberga una de les cumbres més importants sobre clima, en la qual es creen multitut d'espais de diàleg i experiències, aquesta és finançada en part per algunes de les empreses responsables del major nombre d'emissions de CO2 del país.

És necessari que les diferents administracions i governs estiguen a l'altura de la situació que vivim. S'han d'implementar i fomentar polítiques ambientals de manera transversal en totes les àrees, encara que siga difícil, i enfocar les polítiques a un horitzó en el qual es compleixen les mesures necessàries per a reduir la contaminació i l'impacte sobre el medi ambient. Són necessaris molts canvis. L'única solució respecte a la situació d'emergència climàtica és un canvi en les nostres accions, una responsabilitat compartida entre governs, empreses i ciutadania.

Hem de començar el canvi real perquè no se'ns esgote el temps, i la joventut estem preparades i decidides a ser part del canvi.