20 de enero de 2020
20.01.2020
Al tall al tall

Màster en cinisme

20.01.2020 | 20:37
Màster en cinisme

Definitivament: el constitucionalisme del PP té orelles; per això una actuació tan notòriament constitucional com renovar el Consell General del Poder Judicial i el Tribunal Constitucional li ha entrat per una i li ha sortit per l'altra. I és que el refranyer no menteix; com diuen per Castella: «Dime de qué presumes y te diré de qué careces». O com diem a casa nostra: Qui presum, fa fum. Constitucionalista el PP? Fals com la fusta de figuera. Presumeix de ser-ho, però evita l'ocasió de demostrar-ho. Res de nou. L'humor corrosiu de Marx (em referisc a Groucho, naturalment), ja ens prevenia: si en un banquet amb coberts de plata algú presumeix d'honrat, cal apressar-se a comptar els ganivets, forquilles i culleres.

Boicotejar la renovació del TC i CGPJ -òrgans «quasi constituents», segons el jurista J. Pérez Royo- demostra que el sentit d'Estat no és precisament la virtut que més floreix al jardí del PP, tot i que en fa bandera davant la ciutadania com l'Església presumia també de «sàvia i mestra» front a Galileu. Falta de decència democràtica que Pablo Casado, lluny d'amagar, exhibeix: no negociaré la renovació amb un Executiu format per «comunistes, independentistes i batasunos». Tan poc que costava dir: No negociaré perquè allò que he perdut a les urnes vull guanyar-ho als tribunals on he col·locat els meus. I la renovació que mana la Constitució? «Francament, m'importa un rave», com digué Clark Gable a Vivien Leigh en Allò que el vent s'endugué.

El constitucionalisme del líder del PP és pura cosmètica; com aquella dama de la noblesa a qui li llevaves les capes de crema i, perfectament, podia fer de zombi a The Walking Dead. Constitucionalisme de conveniència i no de convicció; d'inspiració Guadiana, que mostra o amaga segons interessos partidistes. Quan li convé enlaira la Constitució com ho faria Moisès amb les Taules de la Llei; i quan no li convé la penja al costat del vàter. Paciència, doncs. Ha alçat la veda del tot s'hi val i, com del porc, tot s'aprofita.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook