30% DTO ANUAL 24,49€/año

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

lluis Mesa

Opinión

Lluís Mesa

La meravellosa vida de la V

Hi ha consonants que naixen al llarg del temps. Sorgixen perquè es fan útils i per la necessitat de representar un fonema. Així apareix la V a partir de la transformació de la U llatina i amb la intenció de simbolitzar el fonema de la b sonora o fricatiu labiodental sonor. En el seu si mostra moltes qualitats i és inspiradora de diverses imatges. Sempre he pensat amb ella com una gran vall. Però, a mesura que passa el temps, potser per l'acumulació d'anys, la relacione més amb la vida i els seus derivats.

En la nostra societat, no som de mesurar el que és la vida. Vivim acceleradament i no la tastem. Si sobtosament alguna persona pròxima la perd, sentim que passa molt apressa i que no hem de perdre el temps. No obstant això, de seguida ho oblidem. Ens falta, doncs, valorar realment la vida i també sentir amb tranquil·litat la mort. Tenim por a tot el que esta significa. Intentem apartar-la de les nostres cases o dels infants. No pensem que, com el naixement d'un ésser viu, és un instant irrepetible que necessita el millor acompanyament de familiars i amistats. Soc dels qui crec que les persones no triem la data de la nostra mort però sí que lluitem per trobar l'instant que desitgem deixar de viure. Fa uns dies en vaig ser conscient amb ma mare i també ho he sigut amb uns altres familiars. La mort és una part de la vida i no hem de renunciar al seu ritual.

Però, centrats en el sentit més vital de la V, cal recordar que la vida es consumix en gran part entre conflictes i egocentrismes. No valorem el que tenim. Quant de temps emprem per a estar prop de les grandeses de la naturalesa? Poc. A més, no som suficientment conscients que ens estem carregant el nostre món, la Terra. Els avanços tecnològics i científics són extensos i ho seran més però mai seran perfectes. Caldria que assumírem les nostres limitacions. Sols ens importa controlar-ho tot i no sabem fer-ho amb la nostra vida. Ara ha aparegut l'obsessió pel pin parental perquè les mares i els pares volen tindre control de la vida escolar dels seus descendents i tanmateix no saben gaudir plenament amb ells dia a dia. Les interpretacions ortodoxes de la vida, la dels qui volen que tot siga blanc o negre, augmenten. No som conscients que esta és un arc iris amb tota la gamma cromàtica. No hi ha una societat pura políticament, religiosa i social. Eixa visió única del món, present a Espanya en forces com VOX, en partits polítics europeus o alguns moviments socials radicalitzats són una negació del sentit de la vida. Si la vida resulta especialment bonica, és perquè resulta imprevisible, plena de diferències i ens pot sorprendre a cada moment.

En definitiva, hem de pensar en la consonant V com a símbol de la vitalitat. La vida és meravellosa i sempre val la pena sentir-la, i gojar-la sense els talls i els entrebancs que a voltes fixem. La grandesa de la vida rau en la senzillesa dels instants que ens fa persones felices.

Compartir el artículo

stats