Tenim davant nostre un repte al qual la humanitat mai s’ha enfrontat, el canvi climàtic. I açò no és una opinió: n’hi ha nombroses evidències científiques que demostren aquest fet, entre les quals trobem l’increment general de les temperatures i de la temperatura del mar, la sequera, l’augment de la freqüència de pluges torrencials o la pujada del nivell del mar. Tot açò repercuteix inevitablement en la salut, l’economia, els ecosistemes, la cultura, els serveis i les infraestructures i, per tant, en la nostra qualitat de vida.

El canvi climàtic no és una cosa llunyana que afecta només als óssos polars i provoca el retrocés de les glaceres. Els seus efectes ja són ací més intensos i ràpids que en altres llocs. De fet, segons els experts disposem d’11 anys per a evitar que la temperatura mitjana de la Terra s’incremente més d’1,5ºC. Tanmateix, si mantenim el ritme actual d’emissions i no fem res al respecte, s’estima que la temperatura augmente 2,2ºC en 2040, és a dir, un punt de no-retorn.

És per això que les administracions estatals, autonòmiques i locals hem d’assumir la nostra responsabilitat i estar més coordinats. Perquè davant una emergència cal actuar aplicant mesures transformadores. En aquest sentit, l’Àrea de Medi Ambient de la Diputació de València encapçala aquests canvis ineludibles i engrescadors de forma que la declaració d’emergència climàtica s’ha traduït en una planificació estratègica: REACCIONA.

Es tracta d’una convocatòria única que simplifica els tràmits administratius per als ajuntaments i que regularà la concessió d’ajudes, en règim de concurrència competitiva, per a posar en marxa projectes relacionats amb l’energia, la mobilitat, la gestió de residus, la natura i l’estalvi d’aigua. REACCIONA serà el full de ruta per a la mitigació, l’adaptació i l’educació climàtica dels municipis de la província de València.

REACCIONA otorga al medi ambient la importància que mereix, ja que representa un increment del 87% del pressupost respecte al total d’ajudes per a projectes ambientals que es van concedir el 2019. Així, enguany seran vora deu milions d’euros en aquests programes, tot mantenint les ajudes de mobilitat elèctrica, i augmentant la inversió en eficiència energètica, gestió forestal i prevenció d’incendis, així com en millora de la xarxa d’abastament i de sanejament d’aigües; a més a més, posarem en marxa nous programes com l’autoconsum energètic als equipaments municipals, la mobilitat sostenible, i la gestió del verd urbà i l’educació climàtica.

Llavors, REACCIONA a més de ser el primer pla que aglutina diverses iniciatives ambientals en una única convocatòria, transmet cohesió i expressa unitat d’acció front al canvi climàtic, un repte transversal que ha d’esguitar totes les àrees de la Diputació de València. Perquè el canvi climàtic no es cosa de pobles o de ciutats, de costa o d’interior, de nord o de sud: és cosa de totes i tots.

I no només això. Les energies renovables, l’eficiència energètica i hídrica, i la gestió sostenible dels boscos també poden ser els motors que dinamitzen el teixit empresarial, i alhora transformen els nostres pobles i ciutats en espais més saludables, inclusius i resilients al nou escenari climàtic. És el moment de reaccionar, i de fer-ho amb decisió i intel·ligència. El repte és enorme, però és ara o mai.