El discurs de fi d'any del Molt Honorable President de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ens va omplir d'esperança quan va plantejar un acord valencià transversal que inclouria un Pacte pels Boscos i la Llei de Transició Energètica, juntament amb l'Estratègia Valenciana per la Biodiversitat per fer front a l'Emergència Climàtica. Des de la Plataforma Forestal Valenciana hem analitzat aquest ambiciós anunci, per tal d'evitar que precisament l'excés d'ambició ens porte enlloc i que les esperances es convertesquen en incerteses.

Si parlem de polítiques contra el canvi climàtic hauríem de parlar capitalment d'economia circular, de bioeconomia i per tant dels boscos i del món rural com a productors de transversalitats i de materials renovables per excel·lència, com reconeixen la totalitat de les estratègies de desenvolupament sostenible.

L'estiu vindrà. Parlant d'emergència climàtica, se suposa que parlarem també de gestió preventiva contra els incendis forestals, un problema estructural que no perd força sinó el contrari, precisament per falta d'una resposta transversal i decidida.

També, si volem parlar de biodiversitat escala de paisatge en el bioma mediterrani, haurem de saber que ve assegurada per una bona gestió que mantinga el paisatge agroforestal mediterrani, tradicionalment en mosaic i que és internacionalment valorat com un «paisatge cultural», lluny de la intocabilitat i el pristinisme quimèric d'alguns sectors ultraconservacionistes que hauríem d'anar superant.

Si parlem de transició energètica, també haurem de parlar dels productes forestals com a sustituts del derivats del petroli dins d'una economía baixa en carboni, principalment bioconstrucció i bioenergia... i podríem seguir.

En un pacte transversal com aquest, els boscos han de estar en el centre del tauler i la gestió forestal sostenible ha de ser una necessitat indefugible, tot aplicant el principi de subsidiarietat i donant el protagonisme a la societat rural, en contrast amb la situació actual dels espais forestals, immersos en un cicle perniciós paral·lel al canvi climàtic: abandonament, creixement accelerat, devaluació, frustració i incendis.

No serveix de res mirar cap a un altre costat ni ajornar els problemes. Assumim que el segle XXI serà el segle dels boscos i caldrà que els gestionem per a maximitzar els seus beneficis i els seus serveis socials directes i indirectes en lloc d'esperar a què es cremen.

La Plataforma Forestal Valenciana reuneix 38 entitats per defensar els interessos implicats en el sector forestal, de tot tipus. Defensem la gestió forestal sostenible, que és possible i viable, per molt que ens vulguen frustrar. A més d'assumir la veu del sector forestal, a través dels Congressos Forestals Valencians, hem abordat des del punt de vista cientificotècnic qüestions del màxim interès tractades per professionals de reconegut prestigi, com ara la Gestió i restauració d'ecosistemes incendiats (2014), la Valorització dels serveis ambientals del bosc mediterrani (2016) i la Gestió d'incendis forestals en la interfície urbanoforestal (2018).

Enguany tocarà el quart Congrés Forestal Valencià, que tractarà la gestió agroforestal com a eina per a lluitar contra la despoblació del nostre territori, una altra peça central en el tauler, amb tants efectes col·laterals negatius i tanta relació amb tot el dit abans.

Els acords transversals en matèria forestal són necessaris. I nosaltres estem preparats per al pacte transversal que proposa el nostre Molt Honorable President. Amb esperances i sense incerteses.