La situació extraordinària que patim ha suscitat un gest de sensibilitat dels responsables d'À Punt cap als nombrosos cristians valencians que ens veiem impedits de participar en l'eucaristia dominical, un gest que agraïm de tot cor. La televisió valenciana ha respost a la vocació de servici públic i d'arrelament a la societat i ens ha fet arribar, des de la parròquia de l'Assumpció de Torrent, la Santa Missa en valencià, oficiada pel vicari Jordi Cerdà.

És ben cert que la participació en l'eucaristia no es pot consumar materialment, però sí espiritualment. En la celebració el prevere actua en nom de tots els fidels. Els cristians ens trobem ara en una situació peculiar, com la cérvola del salm 41 que desitja intensament trobar les fonts d'aigua pura. Com el salmista, nosaltres també diem: "Jo tinc set de Déu, del Déu que m'és vida". Arribarà, sens dubte, el moment en què podrem tornar a menjar el pa i a beure el vi eucarístic. Serà un moment de goig immens, però en esta hora adversa la nostra televisió ens acompanya i ens facilita la comunió espiritual en l'eucaristia, que per als cristians és "la font i el cim de la vida cristiana" (Lumen Gentium, 11).

El coronavirus no coneix d'estatus social, de llengua, de fronteres, de religió... ens agermana a tots en la nostra situació de víctimes. Constituïx una oportunitat única per a prendre consciència de la nostra vulnerable condició humana i propiciar un esperit de germanor. Ens caldrà reflexionar sobre moltíssimes coses en clau ecològica, política, econòmica, social... I podem començar a fer-ho des d'ara. Temps ens en sobra!

I, en eixa labor necessària per a replantejar-nos la nostra manera de viure, també és important per als cristians valencians el servici públic que ara ens oferix la nostra televisió. Perquè l'eucaristia no només rememora la passió, mort i resurrecció de Jesucrist, sinó que la fa present en cada Missa. No és només record, sinó també actualització, ara i ací, del missatge de Crist, que ens convida a "fer del món eucaristia" -com diu el teòleg ortodox Olivier Clément-, a guarir les ferides nafrades, a percebre l'altre no com a infern sinó com a germà, a reconciliar-nos amb la natura.