Amb l'arribada de la tardor, esmentava en la secció el poder abraçador de la consonant C. Potser no toque recobrar tan prompte esta lletra que m'estime, ni molt menys que la pronuncie com la inicial del Coronavirus. Tal vegada siga injust vincular-la amb una pandèmia que ha ajornat el ritme d'una societat, ha enfonsat l'economia del món i ens ha obert un futur incert imposible de descriure. Tanmateix necessite fer-ho per a demostrar el meu sentit solidari de l'única manera que puc, amb les lletres. Més ara que el diari ha hagut d'ajornar inevitablement "Panorama".

Crec que la relació de la C amb el virus també ens pot ajudar. El fet que siga una consonant que per naturalesa abrace ens ha de fer pensar en la part positiva. L'eixida a la porta de casa per a aplaudir o la música dedicada que l'ajuntament d'Estivella ens posa pels altaveus municipals són signes solidaris repetits en molts municipis. Demostren que, darrere d'una societat accelerada i a voltes amb signes d'egoisme, estan les persones que creuen en els altres i les que valoren el seu esforç.

De segur, que la crisi aprofitarà per a traure'n conclusions relacionades amb els polítics, els treballadors i treballadores i la part més coronada de la societat. En primer lloc, les autoritats ja entenen millor que cal creure en els professionals .A voltes, la casta política ha ignorat el funcionariat i s'ha envoltat de persones adeptes abans que eficaces. També han comprovat el bon sistema sanitari i els professionals que tenim. Han sabut que encara seria més fort, si ens anys passats determinats governs hagueren prioritzat la sanitat pública. L'altra reflexió és l'emoció que provoca l'actitud de l'empresariat i de treballadors i treballadores. Eixe taller faller que a través de la impressió en 3D ha aconseguit fer mascateretes o fàbriques com la Puçol i d'altres localitats en són un bon símbol. La part boirósa de la tragedia col—lectiva ve de la part més reial de l'Estat. Quan en uns altres temps, la Corona ha unit, ara està poc present. Tal volta l'escàndol de l'herència paterna fa que preferisca callar. Les paraules curtes i tardanes en la televisió han passat desapercebudes. Ningú esmenta o comenta del Rei.

En definitiva, recuperem la C com a inicial del Coronavirus o Covid-19. Però pensen sempre en els seus braços solidaris i quedem-nos amb la part positiva del tema: "Tot passarà". No oblidem ni ara ni mai aplaudir els exemples solidaris que naixen dels nostres pobles i ciutats en cada circumstància o situació adversa. La vida ens demostra cada dia que, quan compartim, ens fem més forts.