Les conseqüències d'esta crisi que estem vivint són encara desconegudes en tota la seua magnitud, però no hi ha cap dubte, que seran -ja ho són- alarmants. Des de l'Ajuntament de València hem afrontat esta crisi des d'un inici, i encara ho continuem fent, a través d'una Comissió de Seguiment específica a la que pràcticament cada dia he convocat als vicealcaldes de la ciutat i a tots aquells regidors i regidores amb qui hem pres les mesures necessàries conforme ha evolucionat la pandèmia. Però hem de repensar la ciutat per a l'endemà que tot açò passe. Em preocupa l'afecció de la pandèmia sanitària sobre la ciutat de València, però també hem d'encarar les dificultats per les que ja passaven moltes famílies i que ara s'han vist agreujades, així com els temors i les possibles vies de mitigació de les conseqüències econòmiques d'esta crisi sanitària. Cal abordar com serà la desinfecció i la seguretat que necessita sentir la població de València en els pròxims temps, i com farà front l'Ajuntament a esta devastadora situació, econòmicament i per a mantindre en marxa els servicis a la ciutadania en les millors condicions.

Anem a deixar partidismes de banda. És el moment dels consensos, i de treballar en la mateixa direcció. Tots esperem que la humanitat dispose d'una vacuna contra el coronavirus com abans millor. Per això també ens hem de preocupar per la ciutat del dia després que tot açò passe. Per un Pla Integral de Reconstrucció de València, en el que ja estem treballant.

Es tracta d'un pla inicial, amb un extens recorregut en el que volem comptar amb la col·laboració de tota la diversitat social de la ciutat, basat en 4 eixos que pretenen transformar els elements de crisi en oportunitats per a millorar la vida als nostres barris.

Eix 1: València saludable

La València de l'endemà de la pandèmia ha de concebre el seu espai públic de manera segura per als veïns i veïnes de la ciutat, també apel·lant la salut pública. Per això ampliarem voreres i continuarem amb el projecte «València Ciutat de Places», tant al centre com als barris, i obrirem parcs i platges com a espais dinàmics fent prevaldre les condicions de seguretat. De fet, hem contemplat en coordinació amb els programes de finançament estatal, una gran inversió pública en infraestructura verda, també com una forma d'impulsar l'economia. De la mateixa manera, estem reforçant ja un nou pla d'acció per a reduir la contaminació atmosfèrica -que potencia la transmissió del virus- amb l'impuls del transport públic i la bicicleta com a mitjà de transport segur i saludable. A més, estem redirigint els programes de neteja per a un manteniment sostingut de la desinfecció tot el temps que faça falta.

Al llarg d'esta pandèmia, ens hem retrobat amb la importància de les coses més senzilles, emocionalment (com els abraços) o materialment. Per això a València anem a intensificar, entre altres, la comercialització d'aliments de proximitat. Es una qüestió de sostenibilitat però també de resiliència.

Eix 2: València pròspera

Rellançar l'economia local és un dels principals reptes ara mateix. Per això hi haurà noves ajudes al comerç de proximitat, autònoms i pimes, com una complementació als plans estatals i de la Generalitat. A més, recolzarem a les empreses en la seua adaptació a les noves normes de seguretat front als contagis, i llancem un pla de llicències exprés per a agilitzar al màxim la tramitació en aquells àmbits de major incidència en l'ocupació.

Està clar que el turisme és una indústria molt potent a la nostra ciutat, però també hem d'assumir que caldrà canviar la concepció mateixa del turisme vacacional: obrim una línia d'atracció adaptada a les noves condicions de vida, amb el turisme espanyol com el primer reclam. I alhora apostem per la diversificació, per exemple amb una aposta per les indústries culturals locals, amb una coordinació específica amb les sales de la ciutat, i tenint en compte totes les disciplines artístiques.

Eix 3: València preparada

Hem d'aprendre d'allò que hem viscut. I en la mesura de les possibilitats, avançar-nos a qualsevol eventualitat pareguda. Ho estem fent ja a València amb un reforç de les eines pròpies de l'Smart City: una gestió intel·ligent de les dades relacionades amb la pandèmia per a valorar la presa de decisions. També avancem en l'administració en línia, amb més servicis i tramitacions a distància per a la ciutadania, i optimitzant la Central de compres de l'Ajuntament.

Alhora, hem de ser conscients d'una vegada per totes de la importància de la investigació i de la col·laboració entre les institucions. Des de l'Ajuntament de València ens proposem obrir noves línies d'innovació amb instituts tecnològics i universitats sobre els impactes de la COVID-19 a la ciutat, i maneres de ser-ne resilients. Així manteix, continuem amb l'acció coordinada amb altres administracions per al subministrament d'EPIs per a la ciutadania.

Eix 4: València acollidora

Totes estes accions no valdran de res si no ens mantenim en els valors de democràcia i justícia social. L'endemà de la pandèmia el viurem a València amb noves bonificacions en l'habitatge públic i ampliació de l'habitatge de gestió pública, així com un reforç dels drets socials per a canalitzar les demandes de l'Ingrés Mínim Vital-Renda Garantida de Ciutadania.

Les persones majors han sigut de les més afectades en esta crisi, i per això adaptarem el programes actuals de l'Ajuntament dedicats a la seua atenció per tal de protegir-los més i garantir-los més autonomia. Caldrà, finalment, una promoció específica de la igualtat i contra la violència gènere, en condicions excepcionals. Un assumpte front al que ens hem mantingut ferms, i ho continuarem fent.

Espere que ben prompte puguem posar en marxa totes estes accions que hem dissenyat. Això voldrà dir que hem superat la situació actual. Perquè com diu Adela Cortina, «la vida no s'improvisa, es cultiva dia a dia», de la mateixa manera que «el futur tampoc s'improvisa».