Intersindical Valenciana compleix, aquest 11 de maig, 18 anys de la seua constitució i ho fa enmig del confinament produït per l'emergència sanitària produïda per la COVID-19. No podrem commemorar aquesta data tan important en la nostra història com haguérem desitjat. Tampoc no és temps de celebracions per la situació sanitària, social i laboral que pateixen el nostre País, l'Estat i el món: milers de persones mortes i contagiades, milers de persones sense treball, acomiadades o suspenses temporalment del seu lloc de treball. No és temps de celebracions, és temps de resistència, organització i lluita. En aquest context, el moviment sindical és imprescindible, com una eina necessària i útil per a la classe treballadora i per a la majoria de població, que servesca per impedir que ens retallen drets i es produesca una involució social i laboral. El sindicalisme ha de ser una pota més en la construcció d'un ampli moviment cooperatiu i col—laboratiu de totes les persones i organitzacions que treballen per la defensa dels drets socials, laborals i econòmics de la classe treballadora i del 99% de la població que pateix la pandèmia del coronavirus i la pandèmia neoliberal. Intersindical Valenciana està compromesa, des de la seua fundació, en aquesta tasca i ara, en aquest context tan complicat per a la majoria de la població, la volem revalidar públicament.

Aquell 11 de maig de 2002, a l'IES Benlliure de València, es va realitzar el congrés constituent de la Intersindical Valenciana, amb la participació de tres-centes delegades i delegats del Sindicat de Treballadores i Treballadors de l'Administració (STA), la Plataforma Unitària de Treballadores i Treballadors (PUT) i de la Federació de Sindicats de Treballadores i Treballadors del País Valencià. Aquests sindicats venien de molts anys de lluita, treball i organització a les seues esquenes: l'STEPV des de l'any 1976, l'STA en 1992 i el PUT en 1997.

Ara, 18 anys després, Intersindical Valenciana ha crescut en ser 11 sindicats els que hi formen part: Sindicat Ferroviari (SF), Treballadores i Treballadors per la Unitat de Classe (TUC), Col—lectius Autònoms de Treballadores i Treballadors (CAT), Organització Sindical Unitària de Treballadores i Treballadors (OSUT), Sindicat de Treballadores i Treballadors de la Indústria, Serveis i Comerç (STICS), Intersindical Salut, Sindicat de Treballadores i Treballadors del Metall (STM), Sindicat de Treballadores i Treballadors de les Administracions Públiques i dels Serveis (STAS), STEPV, Sindicat de Persones Pensionistes i Jubilades i Intersindical Jove. Aquests sindicats tenen 624 delegades i delegats sindicals i 20.756 persones afiliades de diversos sectors del món del treball. A més, recentment s'han incorporat més de 500 persones sindicalistes de diversos sectors de la producció, de les comarques de la Foia de Bunyol, la Plana de Requena-Utiel i la Vall d'Aiora, que han contribuït a eixamplar la Intersindical Valenciana.

Intersindical Valenciana és un sindicat valencià, de classe, feminista, autònom i assembleari que defensa els drets de la classe treballadora, siga quina siga la seua situació laboral, el seu gènere, orientació sexual o procedència. Es caracteritza per un treball sindical des de la base: per l'exercici de la democràcia i la participació del conjunt de les persones afiliades; per la pluralitat i autonomia sindical respecte de les administracions, patronal o partits polítics. El nostre és un compromís per la millora de les condicions de treball, els drets laborals, socials i econòmics, la defensa dels serveis públics, la igualtat i la justícia social, la cooperació i l'internacionalisme, l'autogovern del País Valencià i la construcció d'una societat més lliure, justa i igualitària.

Les nostres prioritats, en aquest 18é aniversari i en aquests moments difícils per a la classe treballadora i per als sectors socials més desfavorits, passen per la implementació d'un veritable Pla de Xoc Social per posar fi a les conseqüències de la quarantena sanitària i per desfer-nos de la quarantena neoliberal que hem patit durant dècades i que han afectat tan negativament les treballadores i treballadors, el conjunt de la societat, però també el planeta. Aquest és el compromís prioritari des del primer moment en què es va decretar l'estat d'alarma i ho serà durant els propers mesos. Per fer-ho, considerem necessària la construcció d'espais unitaris, transversals, col—laboratius, horitzontals, des de la base, que donen un pas endavant per defensar les treballadores i treballadors, els serveis públics i la justícia social, avançar envers una societat més justa, lliure, feminista i igualitària i garantir un futur millor per a les persones i el planeta.