El dissabte passat el Ministeri de Sanitat deixava a part de la Comunitat Valenciana en fase 0 de la des escalada, amb el consegüent enuig del President Puig.

El diumenge es va commemorar el dia de la Mare de Déu dels Desemparats, la «Geperudeta» que és la patrona de la Ciutat de València i en mig de la pandèmia l'Arquebisbe de València no va tindre millor ocurrència que obrir les portes de la Basílica i traure a la porta la imatge de la «Geperudeta».

Òbviament, la gent va anar apropant-se a veure la imatge i segurament, també a resar-li. Insistisc que la ciutat de València es troba encara en fase 0, almenys mentre escric açò i, per tant les mesures de distància social són d'obligat compliment, però sembla que açò li importa poc a l'arquebisbe que, amb tal de donar la nota i de cridar l'atenció, és capaç de fer el que va fer, ficant en perill la salut de la gent que allí es va congregar. Però d'aquest fet no li he escoltat al Molt Honorable President, ni una sola paraula. Curiós, ben curiós.

De nou el poder polític plegant-se a les autoritats religioses, malgrat que Puig estiga fent una marató mediàtica mostrant el seu disgust amb la decisió del Ministeri de Sanitat i no condemne la decisió de l'Arquebisbe Cañizares.

Quan a alguna gent se li plena de boca de «Constitucionalisme» i aquestes coses, podrien recordar, també, que la mateixa Constitució diu que l'Estat Espanyol és un Estat Aconfessional i que, dins de la col—laboració necessària amb les diferents confessions religioses, no inclou la pleitesia a cap d'elles. I això és el que està fent Puig al no dir ni una sola paraula davant la mostra d'estupidesa del diumenge.

De manera, que estem fent esforços titànics per a parar la pandèmia i ve un de faldilles llargues a convocar a la porta de la Basílica a la gent, saltant-se les mesures de distància social, i no passa res?

Senyores i senyors que s'han ajornat fins no se sap molt bé quant les falles. Que s'han suspés les festes de Moros i Cristians d'Alcoi en abril i a finals d'agost a Ontinyent i, tot i el descontentament inicial, la gent hem entés que era necessari per a salvaguardar la nostra salut pròpia i la comunitària. Però quan es tracta de la patrona del «cap i casal» sembla que es mira cap a un altre costat al mateix temps que es qüestionen els criteris científics i tècnics de la gent que està dissenyant la des escalada i el trànsit cap a l'anomenada, «nova normalitat»?

Tot un exemple del que no s'ha de fer. I també tot un exemple d'un silenci còmplice per part de les institucions polítiques davant, de nou, els de faldes llargues i negres.

Clar que Ribó, com a màxima autoritat de la ciutat de València i Cap de la Policia Local, tampoc va actuar. Ni cap dels comandaments de les Policies Locals i Autonòmica, ni els Cossos i Forces de Seguretat de l'Estat. I a la plaça, sembla que hi havia policia. ¿Per què no van actuar per a protegir la salut pública i impedir l'aglomeració que es va formar? ¿Per què no van aturar aquell espectacle que pot tindre tan nefastes conseqüències?

Segurament si en lloc de ser un culte a la porta de la basílica, haguera estat una reunió d'amigues i amics els hagueren ficat una denúncia.

Però, «con la Iglesia hemos topado, Sancho...»