Hui diumenge comença una setmana per commemorar el cinquè aniversari de l'Encíclica "Laudato si", del papa Francesc (del 24 de maig de 2015) i de la recent Exhortació Apostòlica postsinodal "Estimada Amazònia". En el marc d'aquesta setmana dedicada a aquesta encíclica del papa, diversos responsables de comunitats cristianes, congregacions religioses, preveres, laics i laiques, han donat a conèixer un document en relació a aquests dos textos tan importants per a la conservació del planeta.

En primer lloc, aquesta reflexió mostra la seua solidaritat "amb tots aquells que pateixen les greus conseqüències de la pandèmia mundial sobre la salut i sobre l'economia i que afecten especialment als col—lectius més vulnerables". Els membres que signen aquest document, també mostren la seua preocupació pel trencament dels "equilibris que fan sostenible el planeta", ja que degut precisament a aquest trencament, "són cada vegada més greus les conseqüències per als països i les comunitat més pobres del món".

Aquest document també mostra la seua preocupació per l'actual "model de desenrotllament depredador", dominant al nostre món i pel "nostre estil de vida consumista", que "generen greus perjudicis als ecosistemes i la biodiversitat" i que "promouen l'exclusió social", a més de provocar "un canvi climàtic que obligarà poblacions senceres a marxar cap a altres territoris per motius de supervivència".

Els signant d'aquest text, que destaca "la crisi sanitària" que viu el nostre món, fan seu el document de compromís signat el 20 d'octubre de 2019 pels participants del Sínode Pan Amazònic a les Catacumbes de Domitila i mostra la seua comunió amb el papa Francesc, amb la seua lluita constant per la preservació del planeta.

Per això i en deu punts, els firmants d'aquest text exposen unes mesures a seguir per tal d'evitar el deteriorament de la Terra:

En primer lloc el document destaca la necessitat d'assumir "davant l'amenaça extrema d'escalfament global i l'esgotament dels recursos naturals, el compromís de defensar la Casa Comuna del planeta".

El segon punt d'aquest text demana "reconèixer que no som els amos de la mare terra, sinó els seus fills" i per això mateix no podem continuar degradant i agredint el medi ambient com fins ara.

En tercer lloc el document ens demana "promoure una ecologia integral", que ajude a protegir la Terra i que evite la seua destrucció.

El quart punt d'aquest text posa l'accent en "acollir i renovar l'aliança de Déu amb tota la creació", per retornar a l'harmonia i a la comunió del Gènesi abans del pecat, quan els primers pares convivien entre ells i amb els altres éssers vius.

En cinquè lloc, els firmants d'aquest manifest volen "renovar a les nostres Esglésies l'opció preferencial pels pobres i en particular els pobles indígenes", per tal de "garantir el seu dret a ser protagonistes en l'Església i en la societat".

En el punt sis se'ns exhorta a "caminar ecumènicament amb altres comunitats cristianes en l'anunci inculturat i alliberador de l'Evangeli".

El setè punt presenta la necessitat d'assumir "un estil de vida alegrement sobri, senzill, contemplatiu i solidari amb els que poc o res tenen" i també esforçar-nos per "reduir la producció de residus i l'ús de plàstics", intentant optar "per energies renovables" que facen un món més sostenible.

El huitè punt és una crida per "posar-nos al costat dels qui són perseguits pel seu servei profètic de denúncia i reparació d'injustícies, de defensa de la terra i dels drets dels menuts", així com també acollir i donar suport "a les persones migrants" i les qui "cerquen refugi o les que són objecte de tràfic o explotació".

El punt nou d'aquest document ens demana que sapiguem "conrear veritables amistats amb els pobres, visitar les persones més senzilles, els malalts i els privats de llibertat, les persones sense treball, sense sostre o sense papers, defensant sempre la seua dignitat".

Finalment el punt deu és una invitació a "animar les parròquies, congregacions religioses, entitats i grups, a concretar aquest compromís comunitari per posar en pràctica la crida urgent del papa Francesc a una conversió integral".

Cal que recordem aquests dies la pregària per la nostra terra, del papa Francesc:

"Pare nostre que sou present en tot l'univers

i en la més petita de les vostres criatures,

vós que envolteu amb la vostra tendresa tot el que existeix,

vesseu en nosaltres la força del vostre amor

perquè tinguem cura de la vida i de la bellesa.

Inundeu-nos de pau, perquè visquem

com a germans i germanes

sense fer mal a ningú.

Pare dels pobres

ajudeu-nos a rescatar els abandonats i oblidats d'aquesta terra

que tant valen als vostres ulls.

Guariu les nostres vides,

perquè siguem protectors del món i no pas depredadors,

perquè sembrem formosor

i no pas contaminació i destrucció.

Toqueu els cors

dels qui busquen només beneficis

a costa dels pobres i de la terra.

Ensenyeu-nos a descobrir el valor de cada cosa,

a contemplar admirats,

a reconèixer que estem profundament units

amb totes les criatures

en el nostre camí cap a la vostra llum infinita.

Gràcies perquè esteu amb nosaltres cada dia.

Encoratgeu-nos, si us plau, en la nostra lluita

per la justícia, l'amor i la pau".

Tant de bo prenguem consciència, com ens demana el papa Francesc, de la necessitat de cuidar i preservar la natura per evitar la destrucció del planeta.