Confondre patriotisme en incivisme és perillós, molt perillós en aquests moments. I que siguen líders polítics qui estiguen fomentant aquesta actitud, molt perillós.

Les manifestacions de dissabte passat pel centre d'algunes ciutats, amb la benevolència dels cossos i forces de seguretat de l'Estat ha ficat en perill a tota la població que, recordem, almenys en Madrid, continuaven en fase zero de la desescalada.

Que els líders polítics que animaven aquestes manifestacions busquen desestabilitzar a un Govern legítim és imperdonable. Que darrere hi ha interessos no sempre confessables, ho sabem, i que se'ls ha vist el plomer del que estan defensant en realitat, també.

Malgrat tot, el nivell d'irresponsabilitat i de capacitat de manipulació dels mateixos dirigents polítics fa palesa la seua incapacitat per a governar un Estat tan divers com l'Estat Espanyol. I el seu discurs d'odi a qui pensa de forma diferent només admet una forma de governar: la imposició dels seus criteris per tal de mantindre els seus privilegis, encara que siga a costa de les llibertats de la resta de la ciutadania.

En democràcia tot no s'hi val. O millor dit, tot s'hi val sempre que es respecten els principis democràtics i el respecte institucional no sols de manera formal. I el que es va veure el passat dissabte era de tot menys respectuós amb les institucions, sobretot les sanitàries i enmig de la pandèmia que tantes vides s'ha emportat.

Voler reclamar el privilegis i el poder de forma irresponsable hauria de desanimar-nos del tot a la resta de la ciutadania a votar a aquestes opcions polítiques a qui no importa gens la nostra vida ni tampoc la nostra salut.

Si a la irresponsabilitat política li sumem l'econòmica amb la reacció de la gran patronal d'anar-se'n de la taula de diàleg social davant l'anunci de la derogació de la nefasta reforma laboral de Rajoy, ens trobarem una situació on el que es reclama realment no és el benestar comunitari. És, clarament, l'exigència del manteniment d'un sistema de privilegis d'una poca gent enfront del conjunt de la ciutadania. I això el que busca és defensar un sistema oligàrquic, on tot el poder es concentra en poques mans sense tindre en compte al conjunt de la ciutadania.

Si a més es vol derrocar un govern legítimament democràtic, té un altre nom: Intent de colp d'Estat. I d'això ja n'hem tingut prou al segle passat. I d'aquell encara estem pagant algunes conseqüències. I no podem permetre que la història es repetisca.

Si els grans mitjans d'informació i la gran patronal donen suport a aquestes irresponsabilitats, estan sent còmplices d'aquestes actuacions que busquen el desprestigi no sols del Govern, també del conjunt de les institucions democràtiques i als seus representants.

I diuen ser partits amb vocació de governar-nos? Doncs no ho demostren en absolut. El que demostren és una infinita fam de poder, però d'un poder oligàrquic, excloent i poc democràtic.

I ahí no ens trobaran a qui pensem que la democràcia ha de ser igualitària i no excloent. I molt menys amb les irresponsabilitats demostrades aquests últims dies.