Amb motiu del Dia Internacional del Llibre, els membres de l'Associació Cultural Mare de Déu de l'Olivar -l'entitat organitzadora del Certamen de Poemes d'Alaquàs- vàrem impulsar, com una manera de combatre el confinament a què ens obligava el coronavirus, un recital líric d'homenatge al poeta local Manuel Santonja Domínguez, una persona d'origen bocairentí que, durant la postguerra, inicià una estreta relació amb aquest municipi de l'Horta -sobretot a través de la Unió Musical d'Alaquàs- que li meresqué el qualificatiu d'«El Poeta Musical», i que durà més de cinquanta anys, ja que s'estengué fins a la seua mort, esdevinguda el 1998.

D'aquesta manera, el passat 23 d'abril vàrem fer públic, a través de les xarxes socials, un vídeo amb la lectura de diversos poemes de Santonja. I, en veure'l, Maria Esteve, destacada representant de l'associacionisme i la cultura locals que compta amb 98 anys d'edat i que coneixia el Poeta Musical, ens manifestà la seua voluntat d'adherir-se a l'homenatge amb la declamació d'un nou poema. La proposta ens va omplir de joia, i ens féu pensar que tal vegada podríem obrir el recital a totes aquelles persones de la població que, des de les seues llars, desitjaren gravant-se llegint un poema de Santonja.

En conseqüència, llançàrem una crida que, ràpidament, obtingué una sonora resposta, particularment entre els components del col—lectiu Alaquàs Debat. I el número de rapsodes començà a créixer de tal manera que decidírem obrir la temàtica del recital a composicions de qualsevol autor/a i època, amb l'única condició que guardaren relació amb Alaquàs. Ha sigut així com, fins al diumenge 17 de maig -175 aniversari del gran poeta Jacint Verdaguer-, hem rebut i publicat una cinquantena de poemes declamats per persones de tota condició i edat.

És així com el recital ha comptat la participació de diversos representants socials i polítics del municipi -entre els quals, l'alcalde-; i també de representats de diversos grups polítics municipals; dels presidents de la Unió Musical, la Confraria de la Mare de Déu de l'Olivar i les associacions d'Amics i Amigues de la Cordà i del Cant de la Carxofa; dels directors d'un parell d'escoles i de les publicacions Quaderns d'Investigació i Saó; dels rectors parroquials; de tres exalcaldes; i, en definitiva, de tothom qui que han considerat que llegir versos i oferir-los a la resta de la comunitat veïnal era també una bona manera de combatre la crisi a què ens ha abocat el Covid-19.

En aquest sentit, cal destacar que la majoria dels poemes seleccionats pertanyien a autors i autores locals, com ara Manuel Santonja, Pilar Latorre, Pep Ferrer, Ramon Tarín, Fernando Garrido, Natxo Garcia, Júlia Garcia i encara d'altres que, durant les tres darreres dècades, han sigut guardonats en el Certamen de Poemes que, des de 1991, organitza la nostra associació. Pel seu valor històric i simbòlic, voldria destacar les composicions «Perols d'Alaquàs» (1941), de mossén Josep Pla Ferrís, i «Al perol» (1861), de Salvador Estellés Rams. I, per la seua excel—lència, les d'Antoni Ferrer i Perales, un poeta de prestigi internacional l'obra del qual es vincula, en part, fortament a Alaquàs.

Estem convençuts que el recital haurà servit per a acostar un sector de la població a la creació literària i per a omplir d'alegria i serenor espiritual unes quantes hores de reclusió. I segurament també, per a evidenciar la força que -juntament amb la solidaritat, la col—laboració i l'acció- posseeix la lírica, a l'hora de superar tot tipus de crisis.