04 de junio de 2020
04.06.2020
Levante-emv
Tribuna

Protegim la biodiversitat combatent la degradació del món natural

04.06.2020 | 22:06
Protegim la biodiversitat combatent la degradació del món natural

Aquest 5 de juny, des de la Intersindical Valenciana, reclamem la protecció de la salut i la vida, dels Drets Humans i de la Naturalesa. L'actual pandèmia de la COVID-19 -l'última d'una sèrie de brots de malalties zoonòtiques- mostra que la salut del planeta està vinculada a la nostra salut.
La pandèmia del nou coronavirus i la crisi climàtica comparteixen dues característiques importants. D'una banda, són crisis mundials que amenacen la vida de milions de persones; d'una altra, ambdues reclamen respostes urgents. La immediatesa de l'amenaça de la COVID-19, però, sembla imposar-se ara mateix a l'emergència climàtica.

L'impacte del virus ha sigut sobtat i dramàtic. El cost de la crisi climàtica és lent i constant, però no menys mortal. L'emergència sanitària i l'aturada econòmica, laboral, social i cultural han provocat una reducció de les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle en les grans ciutats del planeta. No obstant això, la concentració de partícules contaminants en l'atmosfera continua sent elevada i els experts indiquen que, després de l'emergència sanitària, la contaminació tornarà a ser habitual. 

No hi ha sistema sanitari ni forces de seguretat de cap estat que puga brindar-nos la protecció que ens ofereix la naturalesa si és rica en espècies: la biodiversitat serveix d'escut davant els virus. Fa quinze anys es van aportar les primeres indicacions científiques sobre la funció protectora de la biodiversitat, una immensa i eficaç barrera per a les zoonosis, a causa d'efectes com la dilució de la càrrega vírica i l'amortiment del contagi.

La naturalesa sana, amb ecosistemes funcionals i rics en espècies, ens protegeix àmpliament davant infeccions per patògens, i no sols a través de la biodiversitat -la varietat essencial de formes de vida en la Terra. Perquè els ecosistemes, rics en biodiversitat, sostenen la vida: netegen l'aire, purifiquen l'aigua, redueixen l'ocurrència de desastres i asseguren la disponibilitat d'aliments nutritius, medicines basades en la naturalesa i matèries primeres.

A més, la naturalesa pot frenar la pols del desert i reduir la contaminació atmosfèrica, dos vehicles de propagació de virus que accentuen els símptomes respiratoris en els pacients afectats. D'altra banda, les actuals zoonosis (malalties transmeses per animals) estan relacionades amb la globalització, amb ràpids i massius moviments de població. Ara s'han limitat eixos desplaçaments humans perquè estan en l'origen de greus problemes sanitaris.

Després de l'emergència sanitària, el retorn a una suposada «normalitat» afavorirà noves pandèmies, més destrucció d'ecosistemes, més crisi climàtica, desigualtat social, laboral, econòmica i cultural... Perquè, no ho oblidem, eixa normalitat descansa en un model econòmic insostenible i voraç, com és el capitalisme.

La crisi sanitària ha de permetre'ns prendre consciència per situar-nos millor i actuar decisivament. Perquè la resposta a l'amenaça del coronavirus pot ser una oportunitat, potser l'última, per repensar sobre la gran crisi, la climàtica, que no cessarà sense un canvi de sistema social i econòmic.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook