Després de catorze setmanes en Estat d'Alerta on el Govern ens ha segrestat alguns drets per intentar evitar que el pandèmic virus, nova plaga del segle XXI, fos encara més dolent i perjudicial del que ha estat per la salut i l'economia. Després de gairebé un centenar de dies fent una vida diferent a la que estàvem acostumats, des dels estaments oficials ens diuen que hem començat una nova etapa de la nostra vida a la que cal denominar "nova normalitat". I en la desena de dies que han passat des que vam entrar en aquesta nova normalitat que ens ofereix el Govern tinc la sensació, trista sensació, que el país i el paisanatge continuen igual que abans que aparegueren com bolets en setembre tants experts en pandèmies, virus i vacunacions, junt amb una plèiade de perits en dubtes que, sense cap base científica, ens han bombardejat amb tesis peregrines on apareixia involucrat Bill Gates, també el cardenal Cañizares barrejava fetus morts amb vacunes, i per posar la cirereta al tortell arribava el Rector de la Universitat Catòlica de Murcia i ens avisava que si ens vacunaven ens tornarien robots amb un "chis", crec que en el panotxo murcià li diuen així al chip. I es que Satanas està darrera de tot aquest enrenou víric i tot ho fa per destruir Espanya, tal i com el jubilat Papa Ratzinger va contar-li a Fernández Díaz, antic Ministre de l'Interior i ínclit membre de l'Opus Dei. Davant tot això tant sols cal dir que Deu ens agafe confessats.

Recorde que al principi del tancament casolà molts feien promesa de, quan tot passes, canviar la manera d'actuar. Els escoltaves i semblava que amb la possible victòria front al COVID-19 sobtadament ens convertirien en ciutadans exemplars. La por ens ensenyaria l'educació cívica necessària per ser un país més nórdic i menys mediterrani, i jo recordava els versos de Salvador Espriu, quan diuen allò de "nord enllà,/ on diuen que la gent es neta/ i noble, culta, rica, lliure,/ desvetllada i feliç". I encara ara revise les utòpiques paraules del poeta en "Assaig de càntic en el temple". I en acabar el dia em cau l'ànima a terra en veure que si abans llençàvem a terra els papers de caramels i xicles ara deixem l'asfalt ple de mascaretes i guants usats, sense cap respecte i consideració. On han quedat les promeses d'abans d'ahir?.

S'han hagut de tancar platges perquè, en quan va quedar oberta la veda d'anar a lluir body i acaparar color estiuenc com llangardaixos sobre la sorra, una gentada immensa va amuntonar-se oblidant que una mesura de seguretat es la distància. El sistema mètric decimal hi ha quedat obsolet i el personal ha fet que el cent centímetres d'un metre abans de la pandèmia ara, per estar a la platja o seure a una terrassa a fer una cervesa, quede minorat en uns quant centímetres. Les ganes de fer una copa han fet oblidar aquelles bones intencions dels dies de tancament. I per molt que els professionals de l'hostaleria ho intenten, moltes vegades es difícil fer complir les normes a una clientela, generalment jove, que no entén de prohibicions. Resultat, aquest diari informava fa uns dies que ha pujat ostensiblement el contagi entre els joves.

Ara mateix, mentre escric, m'arriba la noticia que en tres comarques d'Osca han tornat a la FASE-2 per un augment dels contagis, especialment en gent jove. Altra noticia d'ultima hora es que el Govern català permetrà el balls, però ha de ser entre persones conegudes. Ens van robar la primavera i ara ens deixen sense aquell morbo d'apropar-se a una desconeguda que et mira fixament i dir-li: Balles? I que ella et conteste: No, que tinc nuvi". Això si, amb mascareta.