Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

lluis Mesa

Panorama

Lluís Mesa

La correcció i la "tx"

L'ortografia, a voltes, genera representacions que resulten difícils d'entendre. Sabem que esta es forma pel conjunt de normes que asseguren la utilització correcta de la llengua però no sempre coneixem quina és la correcció. Per eixe motiu, en el primerenc contacte infantil amb l'idioma, no entenia, per exemple, el paper del dígraf TX. No comprenia per què xec i l'antiga Txecoslovàquia s'escrivien de manera diferent i es pronunciaven de la mateixa forma.

Tanmateix, ara que conec la normativa, em resulta agradable la pluralitat de lletres per a representar un mateix so. És una bona manera de trencar amb la monotonia de les paraules. Així que, com es pot comprovar, el protagonista de la secció és el dígraf TX i el valor que té la correcció.

Trobe que la normativa és necessària. En la societat, cal ajustar-se a unes regles que ens facen conservar els nostres drets elementals i alhora respectar els dels altres. No obstant això, la correcció ha de ser útil, plural i consensuada. Una societat amb excessives normes acaba per transformar-se en dictatorial i discriminatòria. La correcció, doncs, ha de ser essencialment solidària i integradora.

Per eixe motiu, per exemple, l'extensa normativa sanitària davant la pandèmia és necessària i s'ha de complir. De la mateixa manera que no podem discutir l'ús de la TX, sense coneixement de causa, no hem de rebutjar l'ús de la mascareta ni la distància en bars i terrasses. En alguns casos, la norma, com més intensa siga, resulta més clara. Com ha exposat l'alcalde de Foios Sergi Ruiz, lloc on hi ha persones contagiades per la COVID-19, la mascareta hauria de ser sempre obligatòria perquè així la norma seria més senzilla.

La correcció també està relacionada, com diu el diccionari, amb la cortesia i l'educació. Les normes han de fer que el tracte personal siga agradable i fructífer. Una taula ben parada, una cessió d'una butaca a una persona amb dificultat de mobilitat són signes d'urbanitat i suposen una actitud correcta i positiva.

En definitiva, no ens estranyem de regles que ens costen d'entendre, si provenen d'una profitosa normativa. No passa res que una mateixa realitat fonètica s'interprete amb lletres diferents. Acceptem la TX, com a part de les regles ortogràfiques però intentem que la normativa, en qualsevol aspecte de la vida, siga sempre solidària, inclusiva i plural.

Compartir el artículo

stats