una de les característiques de la vocal «E», com va nomenar-se en un altre article, és la pluralitat, ja que actua com a oberta i tancada. Però, este cap de setmana, la lletra «E» m'ha fet pensar també en una paraula extraordinària que s'inicia amb eixe signe: estrela. A parer meu, el més destacat de l'astre amb llum pròpia és que s'ubica en el cel nocturn ordenadament i ajuda a entendre la immensitat de l'espai.

La reflexió va sorgir dissabte passat, quan novament el meteoròleg d'À Punt Joan Carles Fortea mostrava la realitat dels cossos estel·lars en la tradicional «Nit de les Estreles» que l'associació cultural Arrels fa en la muntanya del Garbí d'Estivella. De les seues il·lustrades paraules, em quede amb la idea que les estreles es disposen en un orde que es repetix cíclicament i que els permet trobar un lloc en l'univers.

El concepte de l'orde és necessari per a perviure. Potser en el període de la joventut, quan tenim la necessitat d'autoafirmar-nos i rebel·lar-nos, sobra. Descobrim que som nosaltres quan ens permeten a casa tindre l'habitació desordenada i el llit sense fer. Però, a mesura que la febril etapa remet, sentim que l'orde ens infon seguretat i protecció. Per eixe motiu, una de les rares sensacions que ha provocat la pandèmia és la inseguretat davant una normativa extensa i mutant que sorgia espontàniament sense cap organització aparent.

Però l'orde va més enllà. Significa coherència i exposició ordenada de prohibicions i normatives. En este estrany estiu, no s'entén, per exemple, que al Camp de Morvedre els consistoris hagen optat amb unanimitat per no obrir piscines, festes i escoles d'estiu mentrimentres a l'Horta Nord els ajuntaments actuen de manera diversa.

Són més perilloses unes piscines que les altres o tal vegada la metodologia emprada en unes escoles d'estiu diferix en cada comarca? La realitat és que, de la mateixa forma que les estreles apareixen coherentment al cel, els acords municipals s'han de plantejar també amb el mateix orde i coherència.

En definitiva, mirem les estreles iniciades per la vocal «E». Pensem que la seua grandesa, com la de la vida, se sosté perquè hi ha un orde que les fa mantindre lliures i fortes. Orientem-nos, doncs, per la llum estel·lar per a il·luminar i ordenar amb llibertat la nostra vida.