Enguany la commemoració del 9 d’Octubre, diada nacional del País Valencià, es caracteritza pels efectes de la pandèmia sanitària que patim des de fa mesos. Aquesta pandèmia, junt a la neoliberal que sofrim des de fa anys, ha colpejat molt durament el conjunt de la societat valenciana, especialment les treballadores i treballadors i els sectors socials més vulnerables. És per això que la Intersindical Valenciana considera que enguany, a més de commemorar aquesta data tan assenyalada per al poble valencià des d’una perspectiva històrica i identitària, cal sumar-hi un vessant marcadament reivindicatiu per fer front a les dues pandèmies, consolidar i eixamplar el nostre autogovern i avançar en el camí de la justícia social, la igualtat, la democràcia i la llibertat. És en aquest sentit que el nostre manifest té com a lema principal: “Guanyem drets, guanyem llibertats, fem País”.

El 9 d’Octubre de 2020 té una significació especial perquè hem de recordar totes les persones que ens han deixat pels efectes de la pandèmia i fer arribar la nostra solidaritat i condol a les famílies i amistats. També la té perquè s’ha posat en relleu la necessitat de dotar-nos d’uns serveis públics, de titularitat pública, per garantir els drets de les persones, especialment el dret a la salut i a la vida, però també la resta dels nostres drets. També volem reconéixer el treball de totes les persones treballadores que han estat al capdavant per cuidar-nos i que, en la majoria dels casos, han estat invisibles, poc reconegudes i mal pagades, però que han estat el pal de paller del treball contra la COVID-19.

Nosaltres, com a sindicat de classe valencià, tenim un compromís ferm en la defensa de l’autogovern del País Valencià i de la classe treballadora, de les classes subalternes, que cantava el Raimon. Hem estat, des de sempre, però ara amb més decisió, al costat de les institucions valencianes per servir els interessos de les valencianes i valencians en una situació tan complexa i complicada. Hem considerat que era el moment de la unitat i la cooperació però amb uns objectius clars i tenint en compte les necessitats de la majoria de la població valenciana.

Nosaltres, com a sindicat de classe valencià, tenim un compromís ferm en la defensa de l’autogovern del País Valencià i de la classe treballadora, de les classes subalternes, que cantava el Raimon

Nosaltres no volem reconstruir res. Nosaltres volem transformar la societat i acabar amb les desigualtats socials. La situació anterior a la pandèmia sanitària es caracteritzava per la precarietat vital i laboral d’amplis segments de la població que viu sota el llindar de la pobresa; en molts casos, sota una exclusió severa, o en la societat insegura. Tots els informes de les institucions oficials o d’entitats privades ho posen en evidència. És una realitat que afecta especialment a famílies amb filles i fills, a la gent jove, a les dones o a les persones migrants. Per tant, no ens conformem a reconstruir, volem capgirar-ho tot, perquè ja no ens alimenten molles, volem el pa sencer. I per aconseguir-ho, cal aprofundir en el nostre autogovern, posar fi a l’espoli fiscal secular que condiciona el nostre futur i les polítiques de les nostres institucions pròpies, així com assumir més competències en tots els àmbits. També cal seguir el camí de la implementació de les polítiques transformadores que milloren la vida i els drets de les valencianes i valencians, preserven el nostre territori de l’especulació i avancen en la defensa de la nostra llengua i cultura.

També cal seguir el camí de la implementació de les polítiques transformadores que milloren la vida i els drets de les valencianes i valencians, preserven el nostre territori de l’especulació i avancen en la defensa de la nostra llengua i cultura

Vivim temps d’incerteses però la millor manera d’encarar el nostre futur és amb l’autoorganització als barris, als pobles i als centres de treball, teixint una xarxa de complicitats, solidaritat i cooperació entre les persones i entitats que treballem cada dia per transformar la societat, avançar en el camí de l’emancipació de la classe treballadora i envers un País Valencià més igualitari, més lliure, més just i més inclusiu. Les valencianes i valencians sabem i tenim la capacitat per superar aquest context advers. Ho hem fet moltes vegades; tan sols necessitem guanyar drets i llibertats per seguir fent País.