Este nou capítol en la història que estem vivint els valencians i valencianes i que ha trastocat el món sencer, obligant-nos a canviar hàbits, maneres de treballar, de relacionar-nos i conviure, ha arribat també al dia gran de València. Celebrem este Nou d’Octubre en un context molt diferent al d’altres anys. És un moment d’incerteses, mentre estem fen front una pandèmia global i on la seua incidència en els vessants sanitari, social i econòmic ens aboca a una commemoració atípica. Trobarem a faltar hui actes com l’eixida de la Senyera als carrers de la nostra ciutat en la Processó Cívica, o l’ofrena institucional a Jaume I. 

Ara bé, estes circumstàncies no ens poden fer caure en el desànim. Al contrari. Vull fer una crida a emocionar-nos com sempre en esta data històrica en la qual ens retrobem i ens reconeixem amb orgull com a poble. Un poble que ara més que mai ha d’estar unit en l’esperança, en l’amor per la nostra terra i la nostra gent. Un sentiment col·lectiu que ens dona la força per avançar cap al futur, amb responsabilitat, determinació i il·lusió. 

És la mateixa força i valentia que han demostrat tots els veïns i veïnes que ens han cuidat als hospitals i centres de salut; que han protegit els nostres majors a les residències; que ens han garantit l’aliment des del camp al mercat, a les botigues i als comerços; que han mantingut la ciutat neta i han desinfectat els carrers, i que han vetlat per la nostra seguretat. En definitiva, totes aquelles persones, treballadors i treballadores dels servicis essencials, que s’han deixat la pell per fer-nos la vida més fàcil i en les millors condicions en estos moments de dificultat. Són, sou, un exemple real que podem superar qualsevol adversitat. Gràcies de tot cor. Un agraïment que com a societat hem de fer extensiu a totes aquelles persones que han mantingut el teixit productiu valencià, que han continuat fent cultura en el seu sentit més ampli, o que s’han esforçat per no abaixar la persiana, quan tots els indicadors ho feien més i més difícil.

Hem de continuar endavant amb un full de ruta com el que estem traçant a València des del diàleg, la col·laboració i també la reivindicació. Estem impulsant un projecte de ciutat saludable, sostenible i amable. Una ciutat preparada per als reptes globals, com ara esta pandèmia o l’altra gran amenaça que també està impactant ja en el planeta i en les nostres vides: l’emergència climàtica. Hem de prendre’n consciència i prendre partit per un desenvolupament sostenible que garantisca la igualtat d’oportunitats i la justícia social, que permeta erradicar la pobresa, que protegisca el medi ambient. 

Es tracta, en definitiva, d’incentivar un progrés compatible amb les persones i la natura com a clau per a la prosperitat de la nostra ciutat. Este és el compromís que ens fa apostar per una ciutat de places; que fa que desenvolupem un sistema de mobilitat sostenible; que enfortim els servicis públics per tal que ningú quede enrere; que fa que dignifiquem i treballem per renaturalitzar els nostres barris i Pobles, i que defensem el nostre patrimoni natural; que fa que destinem recursos i esforços per a dinamitzar l’economia local. Un full de ruta de present i de futur que estem impulsant a l’Ajuntament i que també suposa mantindre oberta la coordinació i l’exigència a altres administracions per tal d’aconseguir un règim legal de capitalitat per a València així com la dotació de les infraestructures i inversions necessàries per al nostre desenvolupament. Esta és l’essència del nostre valencianisme, que defensa la singularitat del Poble valencià, amb uns arrels i una identitat pròpia, i vetla per l’interés general de cadascú dels veïns i veïnes dels nostres barris i pobles en una ciutat d’avantguarda i innovadora. 

També vull recordar a totes les persones que hui no poden celebrar este Nou d’Octubre perquè ja no estan amb nosaltres. Moltes d’elles han sigut víctimes del coronavirus. I totes, siguen quines siguen les causes, no han pogut tindre un comiat en família i amistats, com mereixien. Hui també retem homenatge a la seua memòria i apel·lem a la responsabilitat pel benestar comú.

Efectivament, este Nou d’Octubre és diferent i passarà a la nostra memòria col·lectiva per ser més que mai una jornada d’unió. Amb la convicció que només junts i juntes podem recuperar el present i construir un futur millor per a València. 

Valencians, valencianes: visca el 9 d’Octubre, visca València!