La setmana passada, responsables de l’Ivace (Institut Valencià de Competitivitat Empresarial) vam participar en una jornada europea dedicada a l’ecodisseny. Entre tots els participants hi havia unanimitat a l’hora de destacar un parell de qüestions: en primer lloc la importància, crucial, de l’ecodisseny en la conformació d’un sistema econòmic sostenible; i en segon lloc la constatació que un concepte que hauria de ser fonamental en qualsevol agenda pública o privada de programació econòmica és encara un gran desconegut.

Què és l’ecodisseny? Com que la paraula és un neologisme que uneix dos conceptes anteriors, ecologia i disseny, el seu significat es pot intuir fàcilment: es tracta bàsicament del procés pel qual s’introdueixen les consideracions ambientals en el disseny de qualsevol producte. És a dir, des del moment en què es dissenya un producte es calculen els impactes ambientals que tindrà, en el seu procés de fabricació i en el seu ús posterior, per intentar reduir-los al màxim. Si utilitzem la terminologia de l’economia clàssica, es tracta de tenir en compte des del moment en què es posa en marxa un procés de fabricació de qualsevol element les ‘externalitats negatives’ que tindrà i intentar, a través del seu disseny, reduir-les al màxim. L’ecodisseny té en compte no sols els materials amb què es fabrica un producte, sinó també l’energia que necessita la seua producció, el tipus d’embalatge que haurà de portar, la distància des dels llocs de producció fins als mercats, la possibilitat de reciclar-lo posteriorment, les seues condicions ambientals d’ús... i tota una sèrie d’indicadors que serveixen per fer el procés de producció el més sostenible possible.

No cal dir que l’ecodisseny hauria de ser el primer pas en qualsevol economia sostenible. Si partim d’un disseny respectuós amb les condicions ambientals, estalviarem molts esforços posteriors i reduirem de manera espectacular la petjada ecològica de l’activitat econòmica. Diversos informes calculen que el 80 % de l’impacte ambiental d’un producte ve marcat pel seu disseny. Són les nostres empreses conscients de la importància de l’ecodisseny? Per desgràcia, encara no. Tradicionalment, el component ambiental comença a avaluar-se després del procés de disseny. Primer fabriquem i després ens plantegem: i ara què fem? Com pal·liem els efectes que ha tingut la fabricació i la distribució d’aquest producte i els que tindrà mentre la seua vida activa es mantinga i quan ja no puga ser utilitzat? És aleshores que intervenen tota una sèrie d’agents per minimitzar un impacte que ja serà complicat – i car- d’evitar.

És cert que cada vegada més empreses són conscients del pas necessari cap a una economia sostenible i del paper que hi juga l’ecodisseny. Els beneficis d’incorporar l’ecodisseny als seus processos productius són obvis per al medi ambient i per a la societat, però també per a les pròpies companyies. Bàsicament, es redueixen els costos de producció i es millora tant la qualitat del producte com la imatge de l’empresa. L’ecodisseny és, a més, una eina fonamental per adaptar-se als canvis legislatius, autonòmics, estatals i europeus, que cada vegada van a ser més estrictes en les normatives mediambientals, perquè la situació ho exigeix i la lluita contra el canvi climàtic és ja una urgència evident.

El paper de les institucions en la introducció de l’ecodisseny en el procés productiu és fonamental. Cal fer pedagogia, donar informació, ajudar amb programes específics i formació. Ben prompte, l’ecodisseny deixarà de ser una opció per convertir-se ne una obligació, que de segur estarà ben regulada per les normes de la Unió Europea. Cal estar preparats. No podem aspirar a crear una economia circular si non tenim en compte l’impacte ambiental de qualsevol procés des del moment inicial: el disseny. Explicar què és l’ecodisseny i ajudar a introduir-lo en el teixit productiu valencià s’ha convertit en una prioritat per a l’Ivace. Com a organisme d’una conselleria que es diu d’Economia Sostenible, no podia ser d’una altra manera.