La pandèmia generada pel coronavirus SARS-CoV-2 i de ràpida propagació a escala mundial, ha colpejat el dret a la salut i a la curació, raó per la qual calen diagnòstics, tractaments i vacunes eficaces i segures. Per poder véncer la COVID-19, necessitem respostes col·lectives i solidàries. No podem permetre que les patents, drets de propietat intel·lectual, en limiten l'accés, ja que aquests remeis han de ser considerats un bé públic global i l'accés ha de ser gratuït i lliure a escala mundial.

Actualment, seria inhumà sacrificar milions de vides i permetre que les multinacionals farmacèutiques cobraren preus exorbitants pels seus tractaments i vacunes, com va ocórrer en la dècada de 1990 amb les patents per al tractament del virus d'immunodeficiència humana (VIH), o que en reduïren la producció per a elevar-ne el preu. En aquella ocasió, el govern sud-africà de Nelson Mandela va decidir la concessió de llicències no voluntàries, equivalents a genèrics, per a promoure'n que foren assequibles i de qualitat. No obstant això, en la dècada de 1950 el Dr. Jonas Salk va introduir en el mercat la seua vacuna antipoliomielítica, segura i eficaç, lliure de patents, per a afavorir l'accés i la cura universal.

En aquests moments, podem comprovar que les vacunes, els medicaments i els tractaments contra la COVID-19, pertanyen a grans empreses farmacèutiques que posseeixen les patents i, per això, l'exclusivitat en la fabricació, la comercialització i el preu estan determinats per la llei de l'oferta i la demanda, en un món regit per polítiques neoliberals, en el qual el capital s'imposa per sobre del dret a la salut pública, a l'accés universal i gratuït. I és que segons indica el Centre d'Innovació en Salut Global de la Universitat de Duke, més del 50% de les vacunes han sigut adquirides per països rics amb el 14% de la població mundial.

Davant d'aquesta situació mundial, a finals del 2020 l'Índia i Sud-àfrica, amb el suport de més de cent països, van presentar davant l'Organització Mundial de Comerç (OMC) una iniciativa per a suspendre temporalment les patents de les medicines, vacunes i materials necessaris per a protegir-nos del coronavirus SARS-CoV-2, per posar fi al monopoli de les grans empreses farmacèutiques (Big Pharma) i per aconseguir que els laboratoris en compartiren la fórmula i en permeteren la fabricació als Estats i a altres empreses. Ara mateix, les negociacions estan estancades perquè alguns països s'oposen a l'exempció de les patents de les vacunes i en volen l'exclusivitat. Ara bé, sorgeixen qüestions importants: els països pobres podran fabricar les vacunes necessàries? La indústria farmacèutica deixarà d'invertir en investigació si alliberen les patents i perden la inversió realitzada i els beneficis que n'obtenen?

Per damunt de tot, i com no podria ser d'una altra manera, Intersindical Valenciana reivindiquem que es garantesca la salut com un dret humà i un bé públic global. Per això, donem suport a la Iniciativa Ciutadana Europea (ICE) Right to Cure, que pretén trobar una cura contra la COVID-19 per a totes les persones i alliberar les patents dels medicaments. Per a aconseguir-ho, és imprescindible compartir la investigació i les tecnologies, de manera solidària, amb equitat i justícia, posar fi al monopoli de les patents de productes farmacèutics essencials, possibilitar-ne l'accés a tota la població i a tots els països.

Perquè una pandèmia posa en perill la vida, perquè tota la població mundial mereixem protecció enfront de la COVID-19, perquè ningú no s'ha de lucrar amb la pandèmia, no podem permetre que les grans empreses farmacèutiques prioritzen el seu benefici i lucre privat per sobre del dret a la salut de tota la població mundial.

Perquè l'accés universal i gratuït al diagnòstic, tractament i vacuna de la COVID-19 és un dret de totes i tots, Intersindical Valenciana donem suport a la Iniciativa Ciutadana Europea pel Dret a la Cura, i formem part del Comité Right2CureEspaña, integrat en el Comité Right2CureUE, i sol·licitem a la Comissió Europea considerar un bé públic global els tractaments i les vacunes de la COVID-19, i la liberalització de les patents. Animem a totes les organitzacions i col·lectius a sumar-s'hi a través d'aquest enllaç https://eci.ec.europa.eu/015/public/#/screen/homeT i a difondre-la, perquè necessitem aconseguir un milió de signatures abans de l'1 de febrer de 2022. Signa aquesta iniciativa per salut, per solidaritat.